2015. május 26., kedd

Szútra neti

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Neti

A netinek két fajtája létezik: a dzsala neti, amelynél vizet használnak, illetve a szútra neti, amelynél egy selyemzsinórt használnak, tradicionálisan viaszba mártva.

Szútra neti

A szútra neti az, amelyikre általában utalnak az irodalomban. A Hatha-jóga Pradípiká szerint a neti abból áll, hogy egy cérnaszálat dugunk be az egyik orrnyílásunkba és ki a szánkon keresztül.

Úgy tartják, hogy ez az eljárás megtisztítja az agyat, megszünteti a szemek rendellenességeit, valamint a fej és a nyak területén felmerülő legtöbb egyéb rendellenességet (Hatha-jóga Pradípiká 2.29-30), és javítja a látást (Hatha-ratnávalí 1.42). A szútra-netiről azt is tartják, hogy megtisztítja és megnyitja az ágjá csakrát. Ezt a tényt a Hatha-ratnávalí (1.64) és a Hatha-jóga Mandzsarí (2.39). M.L. Gharote azt mondja, hogy a neti gyakorlása statisztikai javulást okoz az asztmás betegeknél. A szútra neti nagy előnye az, hogy az orr nyálkahártyáját is ellenállóbbá teszi az általa okozott súrlódás által.

Technika

Ha zsinórt használunk, akkor kezdjük a nyitott orrnyílással, vagyis azzal, amelyiken keresztül a szvára jelenleg folyik. Dugjuk be a zsinórt a nyitott orrnyílásba, zárjuk el a másik orrnyílást, és utána szívjuk be a zsinórt a szánkba azáltal, hogy erőteljesen belélegzünk a nyitott orrnyíláson keresztül. Manapság gyakrabban használnak gumikatétert zsinór helyett, vagy kifejezetten neti céljára készített húrokat, melyeket jógakellékeket árusító boltokból lehet beszerezni. Sokat segít, ha ghível síkosítjuk a zsinórt, és lassan toljuk be a nyitott orrnyíláson keresztül. Ha eléri a nyelvcsapot, két ujjal húzzuk ki és finoman mozgassuk oda-vissza felváltva húzkodva a két végét. Ha kész, ismételjük meg a folyamatot a másik orrnyílással is. Az a személyes tapasztalatom, hogy a neti idővel kitágítja az orrnyílásokat, vagy legalábbis megelőzi az orrnyálkahártya duzzadását. Így a légzés a pránájáma közben kevésbé lesz hangos, és kevésbé észrevehető, ha egy tükröt helyezünk az orrunk alá (amely be szokott párásodni a lehelettől – a ford.). Egyes iskolák (bár nem mindegyik) ezeket a módszereket használják a pránájámában elért siker meghatározására. A lényeg az, hogy lecsökken a távolság, melyre a légzés és a prána kiterjed a testünkből."

Nincsenek megjegyzések: