2015. május 11., hétfő

Apatest

Azt olvasom a hírekben, hogy mostanában az apatest a menő. Mindannyian ismerjük azt a jelenséget, hogy mikor a feleség terhes lesz és elkezd növekedni a hasa, akkor a férj is pocakot ereszt "szolidaritásból". Egyébként, bár a zsírlerakódást dominánsan az életmód határozza meg, azért pszichológiai tényezők is közrejátszanak benne. Ez egyébként férfiakra és nőkre is egyaránt igaz. Addig. ameddig "vadászó" üzemmódban vannak, vagyis nem találtak még párt maguknak, és nem raktak fészket vele, top formában kell lenni, hiszen az életbenmaradás, a fajfenntartás függ tőle. Ez még genetikailag belénk van programozva, hogy ha nem vagyunk elég ügyes, gyors és erős vadászok, akkor nem fogunk életben maradni. A nők ezért ösztönösen az erős, egészséges, strapabíró férfiakhoz vonzódnak. 

Amikor azonban megállapodunk, és még gyerekünk is lesz, akkor a vadászösztön alábbhagy, és hajlamosak vagyunk kompromisszumokat kötni a kondíciónkkal kapcsolatban. Szándékosan nem megjelenést írok, mert szerintem a kinézetre edzés egy ugyanolyan civilizációs ártalom, mint az eltohonyulás, a mozgásszegény életmód. Szerintem elsősorban azért kell edzeni, hogy erősek és egészségesek legyünk, mert így teljesebb az életünk. Valószínű, hogy erre az erőre a mai civilizációban nem nagyon lesz szükségünk, hiszen nem kell fát vágni, gyalogolni, cipekedni, fizikai munkát végezni, arra ott vannak a gépek meg a segédmunkások. Nem mintha nem lenne becsületes szakma a fizikai munka, de sajnos egyre kevésbé fizetik meg. 

Szóval a mai világban nem a túlélésre képes test lesz a szelekciós faktor, hanem elsősorban a pénztárca vastagsága. vagyis nem számít, hogy öreg, kövér, vagy beteg egy férfi, akkor is talál magának szerető feleséget, ha elég pénz van a bankszámláján. A nők ugyanis biztonságra vágynak, és ha nem érzik anyagilag biztonságban magukat egy férfi mellett, akkor inkább karrieristák lesznek, mint családanyák. 

Na de térjünk vissza az apatestre! Ez is egy olyan divat, amit nyugatról vettünk át, ahol valószínűleg több az olyan apatestű középkorú vagy fiatal (vagy akár öreg) férfi, aki jó sok pénzzel is rendelkezik mellé. Ebben az esetben a nők valóban bukni fognak rá. Egy csóró apatestű pasi viszont szerintem nem vonzó, úgyhogy aki eddig a nyári kockákra gyúrt, az nehogy most hirtelen elkezdjen a mekibe járni és edzés helyett sörözni! 

Egyrészt ettől a bankszámláján nem lesz több a pénz, másrészt szerintem egy olyan férfi, aki anyagi biztonságot tud teremteni egy nőnek vagy a családjának, az még vonzóbb, ha közben fizikailag sem hanyagolja el magát. Nem kell feltétlenül a fitnesz-modellek darázsderekát és dagadó mellizmait utánozni, és ha nincs éppen kockahasad, de kőkeményen edzel, és simán odébb tudsz tolni egy platós IFÁt, ha jól nekiveselkedsz, az szerintem belefér. A lényeg az hogy egy férfi akkor férfi, ha képezi a fizikumát, és egy nő is akkor érzi magát jól a bőrében, ha rendszeresen tud sportolni és egészségesen étkezik. Ez meg fog látszani, nem kell aggódni. 

Érdekes, hogy bár a nők hangoztatják ezt az "apatest" dolgot, és mint mondtam, szerintem nem csak a hasi hájréteg, hanem a pénztárca vastagságára is céloznak ezzel, ugyanakkor férfiakat még nem nagyon hallottam úgy nyilatkozni, hogy számukra az "anyatest" lenne as vonzó. Ok, nem kell a csajoknak sem 5% zsírtartalomra leszenvedni magukat, de az egészséges, sportos külső szerintem maradandó érték. Az "apatest" számomra elsősorban a saját jellemgyengeségünkkel és függőségeinkkel történő megalkuvást képviseli, míg a sportos, edzett test a küzdeni akarást, az akaraerőt, azt, hogy nem adjuk fel az álmainkat. Igaz, hogy én sok-sok éve a jóga és sport vonalán mozgok szakmailag is, de azt láttam, hogy aki nem adja fel a rendszeres gyakorlást, edzést, az az álmaiért is hajlandó megküzdeni, és boldog ember, boldog férj, apa lesz belőle. Ja és nem mellékesen, a rendszeres edzés még sokkal egészségesebb is, mint a sörhas.

Nincsenek megjegyzések: