2015. május 6., szerda

A pozitív hozzáállás nem elég

Sokszor halljuk különböző sikerguruktól, hogy mennyire fontos a pozitív hozzáállás, néha akár mindennél fontosabbnak is tarják. De jó, ha megjegyezzük azt a mondást, hogy "Bízz a legjobban, de készülj fel a legrosszabbra." A hit, a bizalom és a pozitivizmus önmagában a legtöbbször nem vezet el semmilyen eredményhez.

Amire valójában szükségünk van ahhoz, hogy sikeresek legyünk, az egy jó terv, amit azután meg is kell valósítani, és nem csak megpróbálni, és akkor az működni fog, akár pozitívan, akár negatívan, akár semlegesen állunk hozzá. Amikor egy komoly változást szeretnénk véghezvinni az életünkben, akkor nem az számít, hogy pozitívak vagyunk-e. Sőt, néha az optimizmus megbénítja az embert, mert azt gondolja, hogy majd maguktól meg fognak változni a dolgok. 

Az igazi komoly változáshoz őszinte önvizsgálatra van szükség, ami gyakran kellemetlen, a változás pedig fájdalommal és szenvedéssel jár. Nehéz pozitívnak lenni, amikor a siker ára a kényelmetlenség. Sok ember van például olyan helyzetben, amitől boldogtalan, vagy egyenesen depressziós, és ha a pozitívumot próbálja látni egy helyzetben, ami nem viszi előre és nem viszi közelebb a céljaihoz, az álmaihoz, azzal csak halogatja a döntéseket, amiket meg kellene hoznia a valódi változás érdekében. 

A legtöbb ember például élete végén inkább azokat a dolgokat szokta megbánni, amiket nem tett meg, mint azokat, amiket megtett. A pozitív attitűd ehhez nem segít hozzá. Van, amikor meg kell tapasztalnunk, hogy nagyobb fájdalmat okoz úgy maradni, ahogy vagyunk, mint megváltozni, és ez a felismerés fog előrevinni a valódi pozitív változás felé. 

A teremtést mindig megelőzi a pusztítás, ami nem egy pozitív dolog. Mégis, ha változni akarunk, akkor el kell pusztítani régi berögződéseinket, és akkor tudunk újakat a helyébe építeni. Az élet nem lehet teljesen jó vagy teljesen rossz, mindkettőből van belőle. Ha valami rossz történik veled, akkor nem az számít, hogy megérdemled-e vagy sem, hanem az, hogy tudsz-e tanulni belőle valamit. Ha a te hibádból történik valami, akkor ki tudod javítani a hibát, vagy elkerülni a megismétlését. Ha pedig valóban nem tehetsz róla, akkor el kell fogadnod, hogy az élet nem egy habostorta.

A pozitív hozzáállásnál sokkal fontosabb a felkészülés és a gyakorlás. Ha csak a pozitív hozzáállásod van meg, azzal nem fogsz megnyerni egy sportversenyt, vagy sikeresen elvégezni egy munkát vagy bármit elérni az életedben. Ha viszont megteszed azokat a lépéseket, amelyekre szükséged van, hogy pozitívabb életet élhess, akkor eleve pozitívnak fogod érezni magadat, míg ha hazudsz magadnak bármivel kapcsolatban, és inkább pozitívnak próbálod beállítani a negatív dolgokat, akkor csak elveszíted az akaraterődet. Tudod, hogy mit kell tenned. Nem kell szeretned, csak meg kell tenned, és meglesz az eredmény!

Nincsenek megjegyzések: