2015. május 27., szerda

Spartan Girja oktató lettem!

Olyan sok minden történt a múlt héten, hogy még blogot írni sem volt időm. A hétvége sem volt kevésbé intenzív, úgyhogy ezen a héten nyaralunk a Balatonon. Ez javarészt azt fogja jelenteni, hogy napi több órát fogok a számítógép előtt tölteni, és behozom mindazt a lemaradást, ami felgyülemlett, többek között a blogok terén. Úgyhogy most visszadátumozva olvashattok majd pár eseményről, ami a múlt héten történt. Kezdem is az elsővel és a legfontosabbal, a pénteki Spartan Girja vizsgámmal.

A kettelbellel valamivel több, mint egy éve, tavaly tavasszal ismerkedtem meg. Két 16-os golyót vettem az Auchanban, és azokkal kezdtem edzeni. Ez egy nagyon technikai sport, úgyhogy szeptembertől edzőhöz is kezdtem járni, méghozzá Nemes Erzsébet SFG-instruktorhoz. A Spartan Girja oktatóképzésre is szerettem volna elmenni már ősztől, de ez végül is februárban jött össze. Ezután elkezdtem készülni a girja-tesztre, ami testsúlytól függetlenül mindegyik férfinek ugyanaz.

80 szakítást kell végrehajtani 24 kilós girjával, lerakás nélkül, legfeljebb 5 ismétlésenként kezet váltva. Utána 2x8 push-press, azaz láblökéses nyomás fej fölé egy 32-es girjával, szintén lerakás nélkül. Végül pedig 20 kozák guggolás 2x16 kilóval. Ez utóbbi jött össze a leghamarább, bár az oldalsó guggolás mozgásmintája sokkal jobban hasonlít az egylábas guggoláséhoz, mint a front squaté. De azért sikerült kifejleszteni, a térdem is kibírta, és a csípőmobilitásom is megvolt hozzá.

A szakítás az a gyakorlat, ahol a legtöbb embernek le szokott jönni a bőr a tenyeréről, nekem is vagy háromszor leugrott a felkészülés alatt, ami azt jelenti, hogy utána egy hétig nem tud az ember rendesen szakítani. A keresztcsontom is kiakadt vagy háromszor, illetve az alkarom is meghúzódott. 16-ról 24-re ugrani ilyen gyorsan nem olyan természetes dolog azért.

De azért sikerült egyszer megcsinálni egyben a 80 szakítást még vizsga előtt, úgyhogy elméletileg ez is megvolt. Ami nem volt meg egyszer sem, az a nyolc nyomás a 32-essel. A 24-essel 15 nyomás is ment már, de a 32-vel még csak 3-5 ismétlést tudtam megcsinálni egyben. Végül a vizsgán Csürke Csabi addig duruzsolt a fülembe, míg csak meglett a 2x8 nyomás!

Amikor így összehoztam ezt a három gyakorlatot egymás után, nagy kő esett le a szívemről, mert nem szerettem volna a június végi vizsgáig húzni ezt az egészet. Edzésterv-írás, illetve a gyakorlatok bemutatása-oktatása volt még a vizsgán, végül sikeresnek ítélték meg az oktatóim a teljesítményemet. Most vissza tudok térni egy kicsit a technikai és erőnléti alapozáshoz, hogy augusztus-szeptemberre fel tudjak készülni a versenyzésre. A girja nagyon jó dolog, ha az ember betartja a fokozatosságot, és úgy edz. Ha viszont teljesítménykényszere van, mint jelen esetben nekem kellett határidőre hozni a követelményeket, akkor könnyebben előfordulnak a sérülések és ez elveheti a gyakorló kedvét a továbbiaktól.


Szóval köszönöm az összes felkészítő oktatómnak, hogy hozzásegítettek ennek az akadálynak a sikeres leküzdéséhez, és remélem, hogy méltóan fogom tudni képviselni a Spartan nevet. Személyi edzésekre már most is lehet jönni hozzám a BSK Crossfight-ba, a csoportos edzések még egyeztetés alatt vannak.

Nincsenek megjegyzések: