2015. szeptember 27., vasárnap

Pársva-upavista-kónászana

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

24. Pársva-upavista-kónászana (oldalsó előrehajlítás ülve, tekintet a lábujjakon)

Az előző gyakorlat befejezése után belégzésre egyenesedjünk fel, és a karokat is emeljük a magasba. Fordítsuk ki a teljes törzset a jobb láb fölé, nyújtózkodjunk fölfelé, majd döntsük előre a törzset, és mindkét kezünkkel fogjuk meg a jobb lábfejünket. Minden előrehajlító póz esetében fontos, hogy megnyújtózzunk a törzzsel fölfelé, mielőtt előrehajolunk, mert így egyenesebb és hosszabb lesz a gerinc, amit a végső pózban már nehezebb elérni. Itt ugyancsak fontos a derékból történő maximális ráfordulás a jobb lábra, mert az előrehajlításban már nehéz oldalra kivinni a törzset.

Ideális esetben a köldök a jobb comb fölé kerül, a szegycsont a jobb térd fölé, az állunk pedig a jobb sípcsonthoz ér. A két váll egyforma távolságban van a jobb térdtől. Mind minden előrehajlítás esetében, itt is zárjuk a lapockákat és távolítsuk a vállunkat a füleinktől, a szegycsontot pedig toljuk előre. Ez a húzódzkodáshoz vagy evezéshez hasonló aktivitás, amit a vállövvel kifejtünk, elősegíti az egyenes törzzsel történő előrehajlítást.

Hajtsunk végre tíz légzést a pózban, majd emeljük meg a fejünket, fújjuk ki a levegőt a tüdőből, és hajtsuk végre a kumbhakát a három bandhával. Ne feledjük, hogy a dzsálándhára bandha végrehajtásához az állunkat közvetlenül a szegycsonthoz kell nyomni. Ha nem ér oda, akkor nyújtsuk a csuklyásizmot és a nyakunkat a szarvángászana (gyertyapóz) és halászana (ekepóz) segítségével. Végezzük el a pózt a bal lábra hajolva is. Ügyeljünk rá, hogy előrehajlás közben a másik láb ne forduljon be és az ülőcsont ne emelkedjen meg.

A gyakorlat hatásai:

Ugyanazok, mint az upavista kónászana esetében, de intenzívebben nyújtja a combhajlító izmokat, illetve ha elég mélyre hajolunk, akkor a combunkkal nyomást tudunk gyakorolni a hasfalra, amit a törzsfordítás intenzívebbé tesz.


Ellenjavallatok: Alsó háti sérülések, a csípők, illetve a combhajlító izmok sérülései.

Nincsenek megjegyzések: