2015. szeptember 3., csütörtök

Az 1:2 arányú légzés

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Úgy is gyakorolhatjuk a pránájámát, hogy nyitva tartjuk a szemünket, és az Istent ábrázoló szent kép valamely pontjára rögzítjük a tekintetünket. A jógában külső trátakának nevezik ezt a technikát. Az az általános szabály, hogy a pránájámát csukott szemel kell végezni, a figyelem eltérülését megakadályozandó. Azonban, ha Istenre irányítjuk a figyelmünket, az nem eltérülés. Ez inkább a fókuszálás magasabb formája, mint ami a legtöbb ember esetében megtörténik, ha csukott szemmel koncentrál. Ezáltal hamar kialakul egy új összekapcsolódási lehetőség Isten azon formájával, amelyen meditálunk (az ista-dévatánkkal). Számomra ez az egyik fő oka a pránájáma napi gyakorlásának. Számos egészségügyi haszna is van a pránájámának. Ennél erősebbek azok az előnyök, amiket az elme és intellektus fejlődésében tapasztalhatunk. Azonban mindezeken túlmutat a közeledés Istenhez, ami fellép, amikor a trátakát Istenre iránítjuk, főleg kumbhakában

Ha egyre jobban lelassítjuk a légzésünket, az Ómot vagy egy hasonló mantrát használva a légzés számolására, és eközben Istenen meditálunk, a pránájáma számos haszna hamarosan nyilvánvalóvá válik. Szükségtelen hangsúlyozni, hogy ha az Óm használata nem illik bele a hitrendszerünkbe, akkor helyettesíthetjük egy olyan szent szóval, ami értelmet hordoz a számunkra.

Miért kell 1:2 arányú légzésre váltani?

Mint ahogyan korábban leírtuk, a belégzés radzsaszikus, míg a kilégzés tamaszikus jelleget hordoz. Ha pozitív módon akarjuk megfogalmazni, ha növeljuk a kilégzések időtartamát a belégzéshez képest, akkor csökkenni fog a radzsasz hatása az elménkben. Ez elősegíti a relaxációt, a paraszimpatikus idegrendszer aktiválását. Az elménk lecsendesedik, csökken a vérnyomásunk és a pulzusunk is. Különösen a két utóbbi tényező az oxigénszükséglet csökkenését eredményezi, ami azt jelenti, hogy az 1:2 arányú légzés felkészít a kumbhakára. Általában azután érdemes elkezdeni a kumbhaka gyakorlását, hogy elsajátítottuk az 1:2 arányú légzést. Persze e szabály alól is vannak kivételek."

Nincsenek megjegyzések: