2015. szeptember 15., kedd

Nádí suddhi vs nádí sódhana

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A nádí suddhi és a nádí sódhana közötti különbség

A nádík tisztítását szanszkrit nyelven a nádí suddhi, vagy a nádí sódhana kifejezés jelenti. Tudomásom szerint e két kifejezés azonos értelmű. A nádí suddhi kifejezést azonban Vaszistha Risi használja a Vaszistha szamhitában a kumbhaka nélküli váltott orrlyukas légzés leírására (ugyanezt a módszert Jágjavalkja is leírja a Jóga-jágjavalkjában (5.17-20)). A nádí sódhana kifejezést Góraksa használja a Góraksa-satakában a kumbahkával együtt végzett váltott orrlyukas légzésre. A kumbhaka jelenlétén vagy hiányán kívül más fontos különbségek is vannak a technikák között. Egyértelmű, hogy Vaszistha módszere alapszintűbb és Góraksa módszere előtt kell elsajátítani, mivel az haladóbb. Annak érdekében, hogy teljesen egyértelmű legyen, mikor melyik módszerre utalok, az egyiket Vaszistha nádí suddhijának, a másikat pedig Góraksa nádí sódhanájának fogom nevezni. A Sándílja Upanisad (16-18) kijelenti, hogy ezt a két technikát, vagyis a váltott orrlyukas légzést kumbhaka nélkül, illetve belső kumbhakával sorrendben egymás után kell gyakorolni. Vagyis a második módszert azután gyakoroljuk, hogy az elsőt elsajátítottuk.

Az Ashtanga vinyásza jóga ászanáinak második sorozata, melyet az „Ashtanga-jóga: a középhaladó sorozat” című könyvemben korábban ismertettem, szintén a nádí sódhana nevet viseli. Az összes külső ág (bahiranga) célja többé-kevésbé a nádík tisztítása. Általánosságban véve, a durva szintű tisztulás az ászana és krijá által történik, a finom tisztulás pedig az ebben a könyvben leírt módszerek által. A modern társadalom tagjai számára, mivel vegyi, elektromos, elektromágneses, radioaktív és egyéb szennyeződésnek vannak kitéve, nagyon ajánlott a nádík tisztításának többféle módszerét alkalmazni, az ászana, krijá és pránájáma módszereit kombinálva. Akik követték a korábbi könyveimben található leírásokat, és gyakorolják az ászanákat, azt fogják tapasztalni, hogy gyorsabban fognak fejlődni a pránájámában, mint azok, akik viszonylag újabb kapcsolatban állnak az ászanákkal, vagy még nem járatosak bennük, de nekik is hasznára fog válni. Ha a korábbi könyveimben leírt ászanák java részét túl nehéznek találjuk, akkor az alábbi folyamat még inkább a hasznunkra fog válni. Mindenkinek ajánlom ezt a módszert, akik gyorsan szeretnének fejlődni a magasabb ágak gyakorlásában.

Vaszistha nádí suddhija

Hatások

Ez a technika eltávolítja a kaphát és a szennyeződéseket a finom energiacsatornákból (nádíkból). Kiegyensúlyozza az agyféltekék aktivitását, a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert, az efferens és afferens idegpályákat, az anabolikus és katabolikus folyamatokat, valamint a lunáris (relativisztikus) és szoláris (fundamentalista) elmét. A nádí suddhi (kumbhaka nélkül) terhesség alatt is alkalmazható gyakorlat."

Nincsenek megjegyzések: