2015. szeptember 20., vasárnap

Baddhakónászana

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

22. Baddhakónászana (cipészpóz, tekintet az orrhegyen)

Bontsuk az előző pózt, majd fordítsuk egymás felé a talpainkat, és húzzuk őket be a gáthoz, miközben a térdeinket kiengedjük két oldalra. A farizmok megfeszítése és a combközelítő izmok ellazítása által közelítsük a térdeket a talajhoz. Közben ügyeljünk arra, hogy a térdízületben ne keletkezzen feszültség. Ha feszültséget érzékelünk benne, és a térdeink még nem érnek a talajhoz, akkor támasszuk alá a combokat jógablokkal vagy hajtogassunk alá egy-egy plédet.

Emeljük magasba a karjainkat, nyújtózkodjunk a törzzsel fölfelé, majd kilégzésre engedjük előre az egész törzset a lábakra, és nyújtózkodjunk a karokkal a talajon előre. Ha elég hajlékony a csípőnk, akkor egyrészt a térdek külső oldala a talajon lesz, másrészt az állunkat vagy a homlokunkat a talajhoz tudjuk érinteni, miközben a mellkasunkat leengedjük a talpakra. Próbáljuk ki, hogyan tudjuk jobban nyitni a csípőt: ha a talpak teljesen egymáshoz nyomódnak, vagy ha némileg felfelé néznek, mint egy nyitott könyv.

Töltsünk el tíz légzésnyi időt a pózban, majd belégzésre emeljük a törzset, és fogjuk meg a lábfejeinket két kézzel. Kilégzésre domborítsuk a hátunkat, és próbáljuk meg a fejtetőnket a talpakra helyezni, miközben minden levegőt kiürítünk a tüdőnkből. Vegyük fal a három bandhát, majd tartsuk ki a kumbhakát, ameddig tudjuk.

A gyakorlat hatásai:

Erősíti a belső combokat, a lágyékot és a térdeket, és fejleszti a hajlékonyságukat.
Előkészíti a térdeket a meditációs ülőpózokhoz, melyekhez a csípő nyitottsága szükséges.
A lótuszpóz előkészítő gyakorlata.
Csökkenti a menstruációs és emésztési panaszokat
Stimulálja a hasi szerveket, javítja a petefészek, prosztata, vesék és hólyag egészségét.
Csökkenti a fáradtságot (a klasszikus jógaszövegek szerint)
Segíti a deréktáji gerinc megnyílását és csökkenti az ülőideg-fájdalmakat.

Energetikai szinten nyitja a lágyékot és ezáltal elősegíti a szexuális gátlások és bűntudat oldását.

Nincsenek megjegyzések: