2015. szeptember 24., csütörtök

A nádí suddhi végrehajtása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Belégzés a bal orrnyíláson keresztül

A nádí suddhit és haladóbb változatát, a nádi sódhanát mindig a bal orrlyukon keresztül végzett belégzéssel kezdjük, és ugyancsak a balon keresztüli kilégzéssel fejezzük be. Ezt a nézetet az összes jóga-sásztra (szentírás) alátámasztja. Ezennel eltekintek több tucat sásztra idézésétől, és csak egyet idézek. A Hatha Tatva Kaumudí kijelenti, hogy a gyakorlónak mindig az ídán (bal orrlyuk) keresztül kell kezdenie a gyakorlást, mert az amritát (nektárt) termel (44.47). Ugyanez a sásztra azt is kijelenti, hogy a pránájáma haszontalan, ha a jobb orrnyíláson keresztül kezdik, mivel a jobb orrlyuk (a szúrja) meleget és méreganyagokat termel (37.4). Korábban, a „Szvára és a nádík egyensúlya” című fejezetben táplálónak és anabolikusnak (szövetépítőnek) írtam le a bal orrlyukat, míg a jobb orrlyukat lebontónak és katabolikusnak (szövet-lebontónak). Természetesen szükség van a kettő közötti egyensúlyra, de a nádí suddhit a bal orrlyukkal kell kezdeni, hogy táplálja a fiatal gyakorlót.

A módszer

Mint ahogy az összes lassú lélegzetvételű pránájámában, ebben is a háromrészes dupla felfelé hullámot fogjuk alkalmazni a teljes jóga-légzéscikluson belül. A Vaszistha szamhitá kijelenti, hogy a nádí suddhi a kumbhaka nélküli váltott orrlyukas légzés. Ahogy korábban is javasoltam, a pránájáma előtt érdemes elvégezni az ászana-gyakorlást, utána pedig a kapálabhátit. Mivel az egyik orrlyukunk nyitottabb lesz, mint a másik, azt ajánlom, hogy felezzük el a számolást, amit az előző fejezetben leírt uddzsájí légzésben használtunk.

Ismét az 1:1 arányú légzéssel fogunk kezdeni, hacsak a tanár nem rendelkezett másképpen. Általában véve, biztonsági előírásként minden új pránájáma-módszert szama-vritti (egyenletes) módszerrel kezdjünk. Ez azt jelenti, hogy a légzés összes alkotóeleme egyforma hosszú. Csak ezután térjünk át a visama (egyenetlen) módszerre, melyben a különböző alkotóelemek eltérő hosszúságúak lesznek. Ez csak egy általános szabály. A tanár felülbírálhatja, ha van rá oka. Például tegyük fel, hogy előzetesen a 30:30 vagy a 20:40 számolással gyakoroltuk az uddzsájít. Ha ezt elfelezzük, akkor a nádí suddhi számolás 15:15 lesz. Most befogjuk a jobb orrnyílásunkat a jobb ujjunkkal, és egy 15 másodperces belégzést végzünk a balon keresztül. Most pedig, szünet nélkül, megnyitjuk a jobb orrnyílást és befogjuk a balt a jobb kéz gyűrűs- és kisujjával. Most lélegezzünk ki 15 másodpercig a jobb orrnyíláson keresztül. Ezután fordítsuk meg, és lélegezzünk be a jobb orrnyíláson keresztül 15 másodpercig. Fogjuk be a jobb orrnyílást a hüvelykujjunkkal és nyissuk meg a balt úgy, hogy felemeljük róla a gyűrűs- és kisujjat. Most lélegezzünk ki a bal orrlyukon keresztül 15 másodpercig. Ez egy teljes kör. Azonnal, szünet nélkül folytassuk a második körrel, újra 15 másodpercig belélegezve, és így tovább."

Nincsenek megjegyzések: