2015. szeptember 10., csütörtök

A nádík tisztítása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A gyakorlás időtartama

Azt javaslom, hogy ezt a módszert legalább tíz percig és legfeljebb 30 percig gyakoroljuk naponta, de 20 perc valószínűleg elég lenne. Erősen ajánlom, hogy gyakoroljunk 2-6 perc kapálabhátit (az évszak és a testalkat függvényében), közvetlenül az uddzsájí légzést hosszabbító gyakorlás előtt. Az a legjobb, ha közvetlenül az ászana-gyakorlásunk után végezzük, vagyis először az ászanákat, utána a kapálabhátit, utána pedig a pránájámát. Ha nem tudjuk ezt beilleszteni, akkor gyakorolhatjuk bármikor máskor, de étkezés előtt, és ne utána. Ha elértük a 20:40 arányt, akkor már bizonyára készen állunk a következő technika, a nádí suddhi gyakorlására. De elképzelhető, hogy a tanárunk már előbb is enged továbblépni.


A nádík tisztítása

Miért kell megtisztítani a nádíkat?

A Hatha-jóga Pradípiká kijelenti, hogy a prána irányítása csak akkor lehetséges, ha eltávolítottuk a tisztátlanságokat a nádíkból (2.5). Azt is hozzáteszi, hogy a prána szusumnába irányítását is meg kell előznie a nádík tisztításának (2.41). Emellett a Pradípiká kijelenti, hogy a siker a jógában (2.19) és az egészség (2.20) is a nádík tisztításától függ. A Gheranda-szamhitá kijelenti, hogy a pránájáma gyakorlása előtt meg kell tisztítani a nádíkat (5.2, 5.33), mivel a prána nem tud keresztüláramlani a szennyeződésektől eldugult nádíkon, és így megakadályozza a tudás megszerzését (5.35).

Vaszistha bölcs is egyetért vele, hogy a nádík megtisztításának a pránájáma előtt kell megtörténnie (Vaszistha-szamhitá 1.81-82). Még azt is kijelenti, hogy a jóga magasabb ágainak gyakorlása a pránájámától kezdődően haszontalan marad, ha a jógí előtte nem tisztítja meg a nádíkat (1.83), és ez különösen igaz a meditációra.

A Hatha-ratnávalí kijelenti, hogy ha a nádíkat megtisztítottuk a pránájáma segítségével, a prána könnyedén belép a szusumnába és így képesek leszünk túllépni az elmén (2.2-3). A Hatha Tatva Kaumudí szerint nem lehetséges a magasabb jóga, amíg nem tisztítjuk meg a nádíkat (36.36). Szundaradéva garantálja, hogy a nádík megtisztítása nélkül lehetetlen a hosszú kumbhakák gyakorlása (11.18). Shyam Sunder Goswami szerint a nádík megtisztítása által válnak élővé a mantrák. Az eltömődött nádík esetén a mantrák alkalmazása és a magasabb ágak nem hatékonyak. A Góraksa-sataka kijelenti, hogy a jógi csak akkor képes kontrollálni a pránát, ha megtisztította a nádíkat (101. vers). Azzal szeretném befejezni ezt a részt, hogy még egyszer idézek a Hatha Tatva Kaumudíból, mely szerint bárki, aki a nádík megtisztítása nélkül kezd bele a kumbhakák gyakorlásába, egy „idióta” (34.5). Persze ezt ironikusan kell értelmezni, az üzenet mégis egyértelmű."

Nincsenek megjegyzések: