2015. szeptember 22., kedd

Az ujjak szimbolizmusa

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Ahogy már elmagyaráztuk az „Ashtanga-jóga: gyakorlat és filozófia” című könyvben, az ujjak szimbolizmusa a következő:

Hüvelykujj Brahman (a határtalan Tudat)
Mutatóujj Átman (egyéni önvaló)
Középső ujj Buddhi (értelem)
Gyűrűsujj Manasz (elme)
Kisujj Kája (test)

A sankha múdrát egy aktív tisztító folyamat közben használjuk. Az egyéni önvaló és az intellektus már eleve összhangban van a határtalan tudattal, és az engedelmesség gesztusában leborulnak a Brahman előtt. A testet és az elmét azonban meg kell tisztítani ahhoz, hogy elérhessük a Brahmant. Éppen ezért itt a hüvelykujjal együtt használjuk, mely a Brahmant képviseli. Egyes iskolák egy alternatív változatot tanítanak, melyben a mutató- és a középső ujj a harmadik szemen nyugszik.

A sankha múdrá használata közben csak annyira érintsük az ujjakat az orrunkhoz, amennyire szükséges az orrnyílás bezárásához, ne erősebben. Ne nyomjuk annyira az orrsövényt, hogy félrenyomódjon oldalra. Finoman érintsük meg. a váltott orrlyukas légzés közben, valamint a sankha múdrá használata közben ne képezzünk uddzsájí hangot, a torok legyen teljesen nyitott. Ellenőrizzük a gerinc és a fej függőleges helyzetét. Ne fordítsuk balra a fejünket, amikor a jobb hüvelykujjal a jobb orrlyukat nyomjuk. A jobb vállunkat se emeljük fel (feltéve, hogy a jobb kezünkkel fogjuk be az orrnyílásainkat). Alkalmanként gyakoroljunk a tükör előtt (ne túl gyakran, mert tükör a felszínre vonzza a pránát, aminek az ellentétét akarjuk elérni), vagy vegyük fel magunkat videóra, hogy biztosítsuk a fej, vállak és a gerinc megfelelő helyzetét. Emellett ellenőrizzük azt is, hogy mindkét kulcscsont ugyanabban a magasságban van-e, és a jobb nincs-e magasabban. Általánosságban véve, a pránájáma első napjaiban könnyebb, ha engedjük lógni a karunkat, és a könyök a bordáinkhoz ér, különben hamar elfáradunk, és feszültség keletkezik a karunkban. Később, ha már hozzászoktunk, kivihetjük a könyökünket oldalra.

Egyértelmű, hogy a többi pránájámához hasonlóan, tradicionális meditációs ászanában szeretnénk ülni, mely a következő feltételeknek tesz eleget:

  • a fej, a nyak és a gerinc egy egyenes vonalon van;
  • a térdek szilárdan a talajon vannak, és nem a levegőben;
  • Mindkét talp és tenyér felfelé van fordítva, befogadó helyzetben.

Ha kétségeink vannak, olvassuk át az ászanákkal kapcsolatos fejezetet."

Nincsenek megjegyzések: