2015. szeptember 5., szombat

Pásászana - kötélpóz

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

18. Pásászana (kötélpóz, tekintet fölfelé)

A málászana befejeztével bontsuk a kulcsolást, majd zárjuk össze a térdeket, de maradjunk még mindig mély guggolásban. Ha szükséges, tegyünk magasítást a sarkunk alá, amennyiben elemelkedik a földtől. Egy összehajtott törülköző vagy pokróc használata jobb, mintha előredőlünk, és a lábujjainkon egyensúlyozunk, mivel a kitámasztott sarok esetében még mindig tudunk földelni a sarkainkkal, és meg tudjuk hosszabbítani a vádlit és az Achilles-ínt.

Most forduljunk balra, és helyezzük a jobb karunkat a bal térd külső oldalához. Ideális esetben egy légzésre kellene felvenni a pózt. Ha ezt nehéznek találjuk, akkor kilégzésre húzzuk be a külső és belső ferde hasizmokat, és engedjük a karunkat lefelé csúszni a térdünk külső oldalán. Belégzésre nyomjuk a karunkat erősen a térdünkhöz, hogy ne csússzon vissza, amint a mellkasunk kitágul. A következő kilégzésnél húzzuk újra össze a ferde hasizmokat, hogy még mélyebbre tudjunk nyúlni. Ezt ismételjük addig, amíg a jobb vállunk a bal térdünk külső oldala mellé nem kerül.

Ha a jobb vállunk a térd külső oldala mellett van, forgassuk befelé a jobb karunkat, és a könyököt behajlítva, nyúljunk át a két térd alatt és kulcsoljuk össze az ujjainkat. Ez azt jelenti, hogy ha elérjük, akkor a jobb kezünkkel fogjuk meg a bal csuklót. Ha nem, akkor akasszuk össze az ujjainkat. Ha ez sem megy, akkor használjunk jógaövet a kulcsolás imitálására. Ha úgy érezzük, hogy a kulcsolás után kezdünk hátradőlni, akkor emeljük messzebb az ülőcsontjainkat a talajtól, hogy a lábujjainkra helyezzük a testsúlyt. Ahogy a hajlékonyságunk fejlődik, jobban hátra tudunk majd ülni.

Csavarjuk hátra teljesen a törzset és a bal vállat, valamint a fejünket is. Nézzünk hátrafelé és fölfelé. Hajtsunk végre tíz mély légzést a bandhákkal, majd fordítsuk vissza a fejünket, és hajtsuk végre a kumbhakát. Ürítsük ki a tüdőt, majd nyomjuk oda az állunkat a mellkashoz, és aktiváljuk a három bandhát. A kicsavart törzs miatt nem lesz könnyű fenntartani a kumbhakát, de próbáljuk meg legalább 5-10 lassú számolásig tartani. Utána bontsuk a kulcsolást, forduljunk ki jobb oldalra, és ismételjük meg a pózt ugyanígy jobb oldalon is.

A gyakorlat hatásai:

A keresztirányú nyújtás által oldja feszültséget a gerinc körüli izmokban.
Mobilizálja a vállakat és a nyakat.
Kedvező hatású az asztmás megbetegedések esetén.
Javítja az emésztést, mivel összepréseli a hasüregben lévő emésztőszerveket.
Megelőzi a puffadást, szélképződést.
Csökkenti a menstruációs fájdalmakat.
Jó hatású isiász esetén.
Mobilizálja a bokaízületet.


Ellenjavallatok: a boka, térd vagy csípő sérülései, gerincproblémák, magas vérnyomás, hasi vagy lágyéksérv.

Nincsenek megjegyzések: