2015. szeptember 26., szombat

Upavista-kónászana

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

23. Upavista-kónászana (előrehajlítás ülve, terpeszben, tekintet az orrhegyen)

Belégzésre bontsuk az előző pózt, majd nyissuk a lábakat nagyon széles terpeszbe, ülő helyzetben. Oldalra is fordulhatunk a matracon, így a sarkaink a matracon maradnak, és nem nyomódnak a földbe. Egyenesítsük a térdeinket, pipáltassuk a lábfejeket. A lábfejek és a térdkalácsok felfelé mutatnak. Belégzésre emeljük a karokat a magasba, nyújtózkodjunk meg az egész törzzsel, majd kilégzésre döntsük előre a törzset, és nyújtózkodjunk a karokkal is előre a két láb között. Az lesz a cél, hogy az állunkat, mellkasunkat és a hasunkat is lesimítsuk a földre, miközben a lábakat csípőből forgatjuk kifelé, és a két sarkunkat eltoljuk egymástól. A terpesznek legalább 120 fokosnak kell lennie. Ha inkább a 90 fokhoz közelít a két láb által bezárt szög, akkor fordítsunk több figyelmet a combhajlító és combközelítő izmok nyújtására, például a békapóz vagy az álló terpeszben végzett angolspárga-nyújtás (szamakónászana) segítségével.

Végezzünk el tíz légzést a pózban, belégzésre a karokkal és a törzzsel nyújtózkodva előre, kilégzésre pedig az ülőcsontokat tolva hátra és a combokat kifelé forgatva. Utána emeljük meg a fejünket, majd ürítsük ki a tüdőt, és hajtsuk végre a kumbhakát a három bandhával.

A gyakorlat hatásai:

Nyitja a csípőízületet
Nyújtja a test hátulsó oldalát – a hátat, lábakat és a karokat;
Nyújtja a combközelítő izmokat;
Stimulálja a hasi szerveket;
Erősíti a gerincet;
Lazítja a lágyékot;
Nyugtatja az elmét;
Méregteleníti a veséket;
Sokízületi gyulladás és ülőideg-gyulladás esetén is hasznos lehet.


Ellenjavallatok: A combhajlító izmok gyulladása, deréktáji panaszok, porckorong-sérv. Ha a combhajlító izmok túlzottan feszesek, akkor óvatosan eresszük előre a felsőtestet, mert már ez az erőhatás is húzódást vagy izomszakadást okozhat bizonyos esetekben.

Nincsenek megjegyzések: