2015. szeptember 19., szombat

Parighászana

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

21. Parighászana (reteszpóz, tekintet fölfelé)

Belégzésre bontsuk az előző pózt, majd egyenesedjünk fel ülő helyzetben. Helyezzük a jobb lábunkat vírászana pozícióba, de vigyük ki a térdet oldalra úgy, hogy a két comb 90%-os szöget zárjon be egymással. A jobb lábfej hátul spiccel, a sarkunk a fenekünkhöz ér. A két csípő viszont maradjon merőleges a kinyújtott bal lábra, ne vigyük hátra a jobb csípőt. Helyezzük a bal tenyerünket a talajra a két comb között, jó messzire kinyúlva, majd döntsük a törzset a bal lábra, miközben a jobb kezünkkel átnyúlunk a fejünk fölött, és megfogjuk a bal lábfejünk külső oldalát.

Bal kezünkkel fogjuk meg a bal láb belső oldalát, kifelé forgatva a karunkat. Szélesítsük a vállunkat, távolítsuk a könyökeinket a fülünktől, és forgassuk bele a törzset a pózba a karok segítségével. A bal térdhajlat maradjon egyenes, a jobb térd és ülőcsont pedig maradjon a talajon. Nézzünk fölfelé a két kar között. Ha sikerül, akkor a tarkónkat érintsük a térdünkhöz. Ha nem érjük el a kezeinkkel a bal lábfejünket, akkor húzzunk át egy jógahevedert a talpunk alatt, és fogjuk meg két kézzel, minél rövidebbre hagyva a távolságot az öv és a talpunk között. Ugyanúgy forgassuk bele a törzset a csavaró pozícióban, ahogy fentebb leírtuk.

A gerinccsavarás és előrehajlítás kombinációja erőteljes nyomást gyakorol a hasüregre, így intenzíven méregteleníti a belső szerveket. Ügyeljünk arra, hogy a jobb csípő ne forduljon ki hátrafelé, hanem maradjon merőleges a bal lábra, mert különben a csavaró hatás kevésbé érvényesül. Egyúttal arra is ügyeljünk, hogy a jobb ülőcsont, valamint a bal térdhajlat maradjon lent a talajon.

Tíz légzés után forgassuk vissza a fejünket semleges helyzetbe (miközben maradunk a pózban), ürítsük ki a levegőt a tüdőből, amennyire lehet, és vegyük fel a kumbhakát a három bandhával. A kumbhaka végeztével lélegezzünk be, majd bontsuk a pózt. Hajtsuk végre ugyanígy a másik oldalra is (jobb láb nyújtva, bal láb hátul vírászanában).

A gyakorlat hatásai:

oldalirányban nyújtja a medencét és a törzset;
masszírozza a hasi szerveket;
megőrzi a hasfal bőrének feszességét;
mélyíti a légzést, és jó hatással van minden tüdőbetegségre.

Ellenjavallatok: porckorong-sérv esetén nem ajánlott végezni.

Nincsenek megjegyzések: