2015. szeptember 7., hétfő

Kecskemét Open 2015

Múlt hétvégén zajlott le az IUKL Kecskemét Open girja-sport verseny, Barcsik Laci és csapata nagyszerű szervezésében. Jellemző, hogy megint egy hét késésben vagyok a blogokat illetően, de azért most végre odajutottam, hogy megírjam ezt is. Ez volt a harmadik versenyem idén, és összesen az életemben is, de még remélhetőleg lesz egy jópár! A cél elsősorban az volt, hogy a saját magam számára felállítot következő lépcsőfokot, a biathlont teljesíteni tudjam 16 kilóval. Júliusban volt már egy tízperces hosszú ciklusom, és mielőtt elkezdenék ismerkedni a 24 kilóval, szerettem volna ezt is megcsinálni.

Az elmúlt egy hónapban szinte kizárólag 16 kilóval edzettem, elvétve 20-asokkal, illetve 24-gyel swingeltem is. Edzésen 71 lökés volt egyben a legjobb eredményem, ehhez képest versenyen végigcsináltam a tíz percet, 120 lökéssel végeztem. A második versenyszám a szakítás volt, egy kézváltással. Ebből minimum 165-öt kellett volna teljesítenem ahhoz, hogy megszerezzem az első helyet a 16kg-s biathlonban. Elkezdtem ballal, majd amikor már éreztem, hogy mindjárt kirepül a kezemből (ez olyan 63 ismétlés körül volt, ha jól emlékszem), akkor átváltottam a jobb kezemre, ami valamivel erősebb. A 151-ik ismétlésnél jött el az a pont, amikor nem bírta tovább az alkarom, és az egyik backswingnél elszállt a golyó a kezemből. Ez egyben a szett végét is jelentette, olyan hét perc körül. 

A fogáserőmet tehát mindenképpen fejlesztenem mell, mert ezen a legjobb technikával sem tud túl sokat spórolni az ember. Ha elfáradt az alkarod, ott nagyjából vége van az szakítás-szettnek. A bőr sem jött le a tenyeremről, és egyéb szempontból is bírtam volna még, de hát ennyi jutott mára. Ez 195.5 pontot jelentett az összesítésben, amivel a második helyen végeztem a -75-ös súlycsoportban. 

Néhányszor még be kellett ülni bíráskodni is, ami azért kényes téma, mert ha a versenyző rossz technikával dolgozik, akkor nem szabadna megadni az ismétlést. Ebből azonban szoktak viták lenni, illetve van olyan bíró, aki meg mindent megad, ha jó, ha nem. Ez viszont azért nem túl jó, mert ha egy szigorúbb bíróhoz kerül legközelebb a versenyző, akkor könnyen elbukhat egy csomó ismétlést, mivel nem tanulta meg a megfelelő technikát. 

A szervezés egyébként, mint mondtam, kiváló volt, erős versenyzőkkel, a 24 kilós kategóriában is szép eredmények születtek. A végén a csapatverseny külön izgalom volt, bár ebbe én még nem szálltam be, mert 24 kilóval kellett lökni. Októberben két verseny is várható Budapesten, 11-én hosszú ciklus verseny lesz, 31-én pedig IUKL Open a Thor Gymben. Mindkettőn indulok, egyelőre a hosszú ciklusnál maradva. Megnézem, mennyire tudom feledzeni magamat a 24 kilóra, ugyanis az a hosszú távú terv. Csak ha az ember túl hamar vált, akkor könnyebben sérül, és a technikája sem fog megfelelően kifejlődni. 

Egyébként nagyon izgalmas dolog a girja-sport, mindenkit szeretnék bátorítani, hogy ismerje meg, jöjjön el versenyre akár nézőként, de be is szállhat a versenyzésbe. Akinek kedve támad hozzá, azt szívesen segítem én is a versenyre való felkészülésben azzal a kis tapasztalatommal, ami eddig keletkezett. A képen Csizmadi István barátommal vagyok látható, akivel együtt képviseltük a spártai színeket a kecskeméti versenyen. 

Nincsenek megjegyzések: