2015. szeptember 17., csütörtök

Sankha múdrá

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Vaszistha Risi

Ezt a technikát Rish Vaszistháról neveztem el, mivel ő az, aki leírja a Vaszistha szamhitában (2.61-67). Bár ez nem az egyetlen írás, mely ezt a technikát ismerteti, elképzelhető, hogy ez az eredeti. A nádí suddhi a Jóga jágjavalkjában (5.17-20) és a Darsana Upanisadban (5.5-10) is említve van. Mindezek a szövegek nagyon fontosak a védikus jóga témájában.

Vaszistha az első a szaptarisi (hét védikus bölcs) között, és az Úr Brahmá elméjéből született. Vaszistha volt Dasaratha király udvari papja (aki a Rámájánában van említve), de már akkor is nagyon idős volt. Legfontosabb műve a Jóga-vaszistha, mely egy 30 ezer versszakból álló mű, melyben az ifjú Ráma herceget, Visnu hatodik inkarnációját tanítja a legfelsőbb Valóságról. A puránák (mitológiai szövegek) számos helyen utalnak Vaszisthára. Ő az indiai kultúra egyik letéteményese.

Az orrlyukak megnyitása

A váltott orrlyukas légzés gyakorlásánál sokan azt tapasztalják eleinte, hogy az egyik orrnyílásuk el van záródva. Ennek leküzdésére az első számú gyakorlat a dzsala neti, melyet a krijákról szóló fejezet ismertet. Ha minden nap gyakoroljuk a dzsala netit, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy viszonylag rövid időn belül megoldódik a probléma. Gyermekkoromban ért egy baleset, melyben betört az orrom. Ezek után a bal orrlyukam majdnem mindig el volt dugulva. A netivel azonban hat hónap alatt megoldódott ez a probléma. Emlékezzünk rá, hogy az eldugult orrnyílások egyensúlyzavart jeleznek, annak káros egészségügyi hatásaival együtt. Ezért alkalmazzuk lelkiismeretesen a netit.

Az is elképzelhető, hogy meg kell tanulnunk a szvára (orrnyílás-dominancia) váltásának módszereit, amivel meg tudjuk nyitni az eldugult orrnyílást, amikor kezdődik a gyakorlás. A szvára megfordításának módszereit a „Szvára és a nádík egyensúlya” című fejezetben ismertettem.

Sankha múdrá

Az adott orrnyílások megnyitására és lezárására a sankha múdrá nevű haszta múdrát (kézmozdulatot) használjuk.Tradicionálisan csak a jobb kezet használják ennek a múdrának a végzéséhez. A bal kezet Indiában a végbél tisztítására használják. Éppen ezért tisztátalannak tekintik, és nem használják evés közben, vagy nem érintik az archoz. Még mások megérintése bal kézzel is sértésnek számíthat. Ez lehet az oka, hogy ezt a múdrát csak jobb kézzel végzik. Ha a vállainkban egyenlőtlenség alakul ki a jobb kéz túlzott használata miatt, akkor érdemesnek találhatjuk váltogatni.

A Sankha múdrát azért nevezik így, mert az ujjak egy kagylókürtre emlékeztető formát vesznek fel benne. A mutató- és középső ujjat be kell hajtani, és a hüvelykujj dombjára kell helyezni. A gyűrűs- és kisujjat össze kell érinteni, és szembe kell fordítani a hüvelykujjal."

Nincsenek megjegyzések: