2015. szeptember 12., szombat

Pascsimóttánászana - további részletek

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

A lábfej pipáltatásánál a sarkainkkal nyújtózkodjunk előre, és a rüsztöt húzzuk vissza (a lábizmok segítségével) a térd felé. Ha a sarok elkezd felemelkedni, akkor húzzuk lefelé is, hogy elkerüljük a hiperextendált térdet, aki hosszú távon gyengíti a térd statikáját. A lábfejet forgassuk enyhén kifelé, hogy a belső bokák összeérjenek, és a külső talpélek párhuzamossá váljanak, mintha a talajon állnánk pl. lefelé néző kutyában. Ideális esetben (ha a vádli és az achilles-ín engedi) a lábfejet akár 45 fokban is vissza lehet pipáltatni a sípcsonthoz képest. Az ujjainkkal vagy a tenyerünkkel szintén elősegíthetjük a pipálást és a kifelé forgatást.

A felsőtest helyzeténél a következőkre figyeljünk: A medencét fektessük rá a combokra, úgy, hogy a gerinc a fejtetőig bezárólag maradjon egy egyenes vonalban a keresztcsonthoz képest. Minél nagyobb a hajlat az ágyéki szakaszban, annál több terhelés esik a porckorongokra. A csípőtaréjokat süllyesszük a combizmokba, miközben a bordaívet nyújtsuk előre és távolítsuk a csípőtaréjtól. Természetesen közben aktívak a bandhák, vagyis emeljük a gátat és befelé húzzuk a hasfalat. Ez segíti a törzs nyújtását elölről és hátulról is, miközben a törzs "odaszívódik" a combokhoz.

Sokkal fontosabb, hogy minél kevesebb rés legyen a comb és a medencetaréj, illetve a comb és a bordaív között, mint az, hogy a fejünket benyomjuk a térdeink közé, főleg, ha a mellkas még magasan van a levegőben, és görbe a hátunk. Törekedjünk a gerinc nyújtására, és a könyököket húzzuk ki két oldalra, mintha eveznénk. Ha engedjük a vállainkat felcsúszni a füleinkhez, akkor lezárjuk a nyaki gerinc-szakaszt. Helyette a vállakat vigyük hátra és lefelé, és szélesítsük, a lapockákkal együtt. Ez egy olyan mozdulat, mintha eveznénk, és közben egyidejűleg emeljük ki a szegycsontunkat is. Képzeljük el, hogy egy zseblámpa van a szegycsontunkra rögzítve. Ha a fénynyaláb lefelé irányul, a térdeinkre, akkor valószínűleg púposítjuk a hátunkat. Helyette emeljük ki a szegycsontot úgy, hogy a fénynyaláb előre mutasson, a lábujjainkra. Azt is elképzelhetjük, hogy az alsó bordáknál fogva előrehúzza valaki a törzsünket.

A nyakunkkal nyújtózkodjunk, a fejtetőnkkel is nyújtózkodjunk a gerinc meghosszabbításának vonala mentén. A nyak legyen hosszú, laza és maradjon semleges helyzetben, vagyis ne is lógassuk le, de ne is feszítsük hátra a fejünket. Ideális esetben, ha a lábfejeket sikerül megfelelően pipáltatni, akkor a homlokunkkal elérhetjük a lábujjainkat. A fenti kép sem teljesen helyes ebből a szempontból, mert az illető megemeli a sarkait. Ha nem sikerül semleges nyakkal a lábujjakra irányítani a dristit, akkor nézhetjük a sípcsontokat is. Az állunkat a sípcsonthoz érinthetjük, de ez önmagában nem cél, inkább a fentiekre koncentráljunk.

A gyakorlat hatásai:

Nagyon lényeges, hogy kontroll alatt tartsuk a múla bandhát és az uddíjána bandhát, amikor ezt az ászanát gyakoroljuk. Az erőteljes előrehajlításokban a levegő valamennyire erőteljesen hatol a tüdőbe. Amikor a két nyílást (a végbélnyílást, illetve a húgyvezeték nyílását) elzárva tartjuk a múla bandha segítségével, akkor a levegő képes stimulálni a szusumná nádit. A belégzés (prána váju) és a kilégzés (apána váju) növeli az emésztési tüzet (agnit), és elősegíti a belső szervek tisztítását. A máj, a lép, a tüdő és a vese egyaránt fontos szerepet játszanak a vér tisztításában, ami elengedhetetlen a jó egészséghez. Ha friss, oxigéndús vér áramlik a hastájékba, ahol minden betegség kezdődik, akkor a szervek tiszták, egészségesek és erősek maradnak. A pascsimóttánászana a bolygóidegre is jó hatással van, megerősíti és megtisztítja az egész testet, beleértve a szívet is, és keménnyé, súlyfölöslegtől mentessé teszi az egész testet.

Ellenjavallatok: nagyon nagy súlyfölösleg, magas vérnyomás, ágyéki porckorong-sérv.

Nincsenek megjegyzések: