2015. szeptember 13., vasárnap

Előrehajlítás féllótuszban

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

20. Ardhapadma-pascsimóttánászana (előrehajlítás ülve féllótuszban, tekintet a lábujjakon)

A pascsimóttánászana után belégzésre egyenesedjünk fel a felsőtestünkkel, majd helyezzük el a jobb lábunkat féllótuszban. A külső talpélet illesszük be a bal comb csípőhajlatába. Közben a két ülőcsont és a jobb térd is lehetőleg maradjon a földön. A csípőket tartsuk merőlegesen befordítva, vagyis ne vigyük hátrébb a jobb csípőt, mint a balt.

Ha a csípő túlzottan kötött, és a jobb térdünk még a levegőben van, akkor támasszunk a combunk alá egy jógatéglát, vagy valamit, aminek a vastagságát fokozatosan csökkenteni tudjuk, ahogy a csípő megnyílik. Ha a térd nagyon magasan van a levegőben, akkor ne hajoljunk rá nagyon erőteljesen a bal lábra, mert ezzel is növeljük a feszültséget a jobb térdben.

Ha a térdünk sérült vagy diszkomfort-érzetünk van a féllótusz-póz kivitelezése közben, akkor helyezzük a lábunkat a bal combtő belső oldalán a földre, a sarkunk legyen a gát közelében. Így a féllótusz helyett a dzsánusírsászanában fogunk előrehajolni.

Ha sikerült végrehajtani a féllótuszt, akkor emeljük a fejünk fölé a karjainkat, nyújtózzunk meg fölfelé, majd kilégzésre hajoljunk előre a bal lábunkra. A bal láb ugyanolyan helyzetben legyen, mint a pascsimóttánászanában. A gerincet igyekezzünk minél egyenesebben dönteni előre, vagyis ne hajoljon oldalra, és ne is görbüljön a hátunk. Ehhez a köldököt hozzuk a bal comb fölé, a szegycsontot a bal térd fölé, az állunkat pedig a bal lábszár fölé. Ideális esetben a jobb talpunkkal nyomást tudunk gyakorolni a has bal oldalán a vastagbélre és a lépre.

Hajtsunk végre tíz mély légzést, majd emeljük meg a törzset, és csak az ujjak végével kapaszkodjunk a lábujjainkba, a karjainkat kinyújtva. Így, bár fenntartjuk a kontaktust a kezek és a lábujjak között, a törzset igyekszünk minél jobban eltávolítani a bal lábtól. ebben a pozícióban fújjuk ki az összes levegőt a tödőből, hajtsuk az állunkat a mellkasra, majd tartsuk fenn a kumbhakát a három bandhával. Ez a testhelyzet nagyon ideális a három bandha gyakorlásához, ezért mahábandhának is nevezzük a kumbhaka ilyen végrehajtását. A kumbhaka végeztével egyenesedjünk fel, majd hajtsuk végre a pózt a bal oldalra is.

A gyakorlat hatásai:

A jobb láb a vastagbél leszálló szakaszát és a lépet masszírozza, mag a bal láb a vastagbél felszálló szakaszát, a májat és az epehólyagot
Serkenti a bélperisztaltikát, megelőzi a székrekedést
Felkészíti a lábat és a csípőt a lótuszpóz hosszabb ideig történő gyakorlására
Nyújtja a hátizmokat és élénkíti a vérkeringést a gerinc mentén, ezzel stimulálva az idegpályákat is
Nyújtja és tonizálja a combhajlító izmokat és a vádlit
Tonizálja a hasi szerveket, és elősegíti a súlyfelesleg csökkenését
Fejleszti a csípő mobilitását
Jó hatással van a vesebetegségek, cukorbetegség, bélgyulladás és menstruációs panaszok esetén.


Ellenjavallatok: a térd vagy csípő rendellenességei, magas túlsúly vagy vérnyomás, hasi gyulladások.

Nincsenek megjegyzések: