2016. május 8., vasárnap

A szúpta trivikramászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

A szúpta trivikramászana esetében a jobb láb nyitását a kezek segítségével, illetve a bal lábnak a talajba nyomásával tudjuk előidézni. Éppen ezért ebben a pózban nem tudjuk olyan módon kihasználni a gravitációt, mint a hanumánászana esetében, ahol a felsőtest súlya nyomja szét a lábakat. A bal láb sarkától a tarkónkig végig a talajba kell nyomni a testünket, és csak akkor lazíthatjuk el az izmokat, ha a kontaktus a talajjal megvan. A jobb lábat a kezek segítségével húzzuk a fejünk irányába, miközben a négyfejű combizom és a farizom segítségével igyekszünk egyenesen tartani a térdünket. Mobilisabb csípő és hosszabb combhajlító esetén tudunk csak belelazulni a pózba. A gyakorlat jó rávezető póz a hanumánászanára, amennyiben a combhajlító kötött vagy sérült.

Rávezető változatok

Ha nem érjük el a talpunkat a kezeinkkel úgy, hogy közben a tarkónk és a bal láb térdhajlata leér a földre, akkor használjunk jógaövet. Mindenképpen törekedjünk arra, hogy mindkét térd egyenes legyen és a bal láb a talajon maradjon. A jobb lábfej spiccelésével csökkenthetjük a combhajlító feszülését. Ha a combhajlító sérült, akkor ugyanezt a pózt rehabilitációra is használhatjuk: húzzunk át egy széles gumiszalagot a talpunk alatt, és lassan mozgassuk a lábfejünket a spiccelő és pipáló pozíció két végpontja között. Közben a térd maradjon egyenes, és a láb szöge se változzon!

Haladó változat

Ha a combhajlító már elég mértékben megnyúlt, akkor megpróbálhatjuk a fejünk mellett vagy mögött a talajhoz érinteni a jobb lábunk ujjait. Extrém hajlékonyság esetén megpróbálhatjuk ugyanezt a kezek segítsége nélkül is.

Egészségügyi hatások

Intenzíven nyújtja a láb és a comb izmait, így regenerálja a lábakat.
Sportolók számára hasznos, akik sokat edzik a lábaikat és nem nyújtanak eleget.
Erősíti a combot és a lábat.
Alhasi sérv esetén is hasznos lehet, ha a póz közben erőteljesen alkalmazzuk az uddíjána bandhát.
Csökkenti a szexuális vágyakat, így elősegíti az elme kontrollját.
Javítja a kismedencei szervek és a nemi szervek vérellátását, megőrzi egészségüket.

Ellenjavallatok


A combhajlítók húzódása, erős alhasi, köldök vagy lágyéksérv, friss hasi műtét.

Nincsenek megjegyzések: