2016. május 5., csütörtök

A jóga Mandelbrot-halmaza

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A jóga-technika Mandelbrot-hasonlata

A Mandelbrot-halmaz egy olyan képlet, melyet Benoit Mandelbrot matematikusról neveztek el. Geometriai képviselője a fraktál, egy összetett minta, mely ugyanolyannak, vagy majdnem ugyanolyannak tűnik, bármilyen messziről vagy közelről is szemléljük. Az erőteljes számítógépek megjelenése óta már az interneten is láthatjuk a Mandelbrot-halmazokat nagyítás közben. Ha még nem láttunk, akkor érdemes megnézni, hogy megérthessük ezt a hasonlatot (és nagyon érdekes is). Minél mélyebbre és mélyebbre tekintünk a fraktálba, ugyanazok vagy hasonló minták ismétlődnek meg újra és újra. Minden parányi részletében a fraktál ugyanazon szerkezete és felépítése jelenik meg. Hasonlóképpen, a jóga-technikák minden szintjén ugyanazok a minták ismétlődnek, bármilyen mélyre is megyünk bennük.

Például az ászana csak akkor hatékony, ha a bandhákkal (energiazárakkal), jógikus légzéssel, fókuszpontokkal (dristi), koncentrációval (dháraná) stb. együtt végezzük. Ugyanennek a mintának a megismétlődését látjuk, ha mélyebbre megyünk, a pránájámánál. Ászana közben kell végezni, miközben alkalmazzuk a bandhát, dristit, mantrát (hanghullámot), múdrát (energiapecsétet) stb. Ha még mélyebb rétegre fókuszálunk, a pratjáhárára (a külső ingerektől való függetlenség), ugyanez a minta érvényesül. Akkor érhetjük el a pratjáhárát, ha együtt alkalmazzuk az összes jóga-technikát. Ászanában végezzük, pránájáma közben, a bandha, múdrá, mantra és vizualizáció alkalmazása közben. Ha mélyre fókuszálunk a pratjáhárában, akkor megnyilvánul a jóga hatodik ága, a dháraná (koncentráció). A dháraná is olyan technikák összessége, melyeket az ászanával, pránájámával és pratjáhárával együtt alkalmazunk, és magában foglalja a mantrát, a csakrákra irányuló koncentrációt, a bandhát, múdrát, dristit, stb. A jóga két utolsó tagja, a dhjána (meditáció) és a szamádhi (elmerülés) megint csak nem különálló gyakorlatokat, hanem a létező jóga-technikák szövedékének mélyebb bontását jelenti, melyekben ugyanazok a minták és részletek figyelhetők meg, újra és újra.

Bár az olyan meditációs módszerek, mint a buddhista, a védántista és a vipasszana önmagukban is nemes törekvések, ha szeretnénk learatni az ászana- és pránájáma-gyakorlásunk gyümölcsét, akkor kombinálnunk kell azokat a jóga-meditációval, vagyis olyan meditációval, mely megismétli a pózok és légzőtechnikák strukturális és szerkezeti elemeit. Ugyanazokat a képességeket használjuk a meditációban való gyors haladásra, amiket az ászana-gyakorlásban megszereztünk. Mint a Mandelbrot-fraktál esetében is, az összes jóga-technikát ugyanazon strukturális képlet alapján tervezték.

Ebben a könyvben leírom a korábbi könyveimben bemutatott fizikai és légzőgyakorlatok meditációs rétegét. A jóga-meditáció használat híján feledésbe merült, és ezért történik számos próbálkozás arra, hogy a jógához nem kapcsolódó meditációs technikákat építsünk bele a jóga gyakorlásába. E könyvvel az a szándékom, hogy elősegítsem a jóga-meditáció reneszánszát."

Nincsenek megjegyzések: