2016. május 29., vasárnap

Natarádzsászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Natarádzsászana (a táncoló Siva póza)
Dristi: nászágrai (orrhegyre) – A változat; hasztágrai (a kéz ujjaira) – B változat

A natarádzsászana a póz külalakját tekintve nem igazán hasonlít ahhoz a pózhoz, amit az Úr Sivát Natarádzsaként ábrázoló szobrokon láthatunk. Viszont az igaz, hogy ez a póz gyakorta előfordul a különböző tradicionális indiai táncok mozdulatai között, illetve a modern sportokban is előfordul (pl. gimnasztika, műkorcsolya stb.). A póz logikus átvezetésként jelenik meg a harmadik sorozat spárga-pózai és egylábas egyensúlyozó gyakorlatai, valamint az utána következő egylábas, illetve kétlábas hátrahajlító gyakorlatok között. Anatómiailag még tovább hangsúlyozza a csípőhajlító izmok nyújtását, melyre nagy szükségünk lesz a következő pózok végzése közben, illetve a csípőhajlítók területének nyitottsága szinte mindegyik hátrahajlító pózban fontos szerepet játszik, és befolyásolja azt, hogy milyen mély hátrahajlítást tudunk elérni.

Vinyásza számolás

Ékam: Álló szamaszthitiben lélegezzünk ki, majd belégzésre emeljük meg a jobb lábunkat, és fogjuk meg a nagylábujjunkat a jobb kezünk ujjaival. Ehhez a mutató- és középső ujjunkat kulcsoljuk körbe a nagylábujj körül, majd a hüvelykujjunkat zárjuk rá. Ez a póz megegyezik az utthita-haszta-pádángusthászana A pozíciójával. Ha a combhajlító hajlékonysága lehetővé teszi, már eleve nyújtott térddel emeljük fel a lábunkat a kulcsoláshoz. Kilégzésre vigyük ki a lábunkat jobb oldalra, az utthita-haszta-pádángusthászana B pozíciójába.

Dvé: Tovább folytatva a kilégzést, vigyük a lábunkat egészen hátra a törzsünk mögé, a könyököt pedig forgassuk előre, mindvégig tartva a lábujjunkat.

Natarádzsászana A: Bal kézzel szintén nyúljunk hátra, és fogjuk meg a lábujjainkat, illetve a lábfejünket. A végső pózban a jobb és bal kezünkkel két oldalról fogjuk a jobb lábunk talpéleit. Igyekezzünk minél jobban kiegyenesíteni a könyökeinket a fejünk mellett, valamint a térdünket is, a lábfejet fölfelé nyújtva. A törzset tartsuk meg középső helyzetben, a hasfalban némi tónust megtartva, és a mellkast kidomborítva. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.

Natarádzsászana B: Az öt légzés után a bal kezünkkel engedjük el a lábunkat, és a pózt továbbra is megtartva, a bal kart nyújtsuk ki vállmagasságban előre, lefelé néző tenyérrel. A dristit az orrhegyről vigyük át a bal kezünk ujjaira. Végezzünk ismét öt mély légzést ebben a pózban, majd belégzésre ismét vigyük ki jobb oldalra a lábunkat. (Megjegyzés: egyes iskolákban csak a B pozíciót gyakorolják, de szerintem az A pozíció gyakorlása hasznos rávezetés a B-re.)

Tríni: Tovább folytatva a belégzést, hozzuk előre a jobb lábunkat a törzs elé, majd engedjük el a jobb kezünkkel, és eresszük vissza szamaszthitibe a jobb karunkat és lábunkat is.


Csatvári-Sad: Ismételjük meg az első három vinyászát a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: