2016. május 13., péntek

Tízezer ászana

Körülbelül egy hónapja kezdtem el egy projektek az Instagramon a #10KAsanas hashtaggel. Ennek a projektnek az lesz a lényege, hogy naponta egy ászanát fogok lefotózni és felposztolni, tízezer napon keresztül, méghozzá mind a tízezer ászana különböző lesz, legalább valamely részletében. 

A Hatha-jóga Pradípikában azt olvassuk, hogy az Úr Siva nyolcmillió-négyszázezer ászanát próbált ki, és ebből 84-et emelt ki, amiket fontosnak tartott az emberiség számára. A klasszikus hatha-jóga rendszerek között több olyan is van, amelyben 84 ászanát gyakorolnak. Persze a jóga-gyakorlás célja nem feltétlenül az, hogy minél többféle ászanát végre tudjunk hajtani, hiszen egy bizonyos ponton túl ez is csak izgatottá teszi az elmét. Ha nyolcvannégy ászanát tökéletesen elsajátítunk, már az is elég ahhoz, hogy előkészítsük a testünket a jóga magasabb fokozataira.

Thirumalai Krishnamacharya állítólag 3000 ászanát tanult meg Ramamohan Brahmacaritól, majd ebből kb 5-600 féle változatot alkalmazott a tanítása során. Az Iyengar és Ashtanga vinyásza rendszerben 2-300 ászanát gyakorolunk, és a pár száz évvel ezelőtti klasszikus ábrázolások (freskók, kéziratok, domborművek) sem tartalmaznak ennél sokkal többet. A modern korban két törekvés volt egy nagyobb ászana-gyűjtemény létrehozására. Az egyik Dharma Mittra nevéhez fűződik, aki 908 különböző ászanában fotózta le magát, illetve tavaly jelent meg Daniel Lacerda könyve, 2100 Asanas címmel.

Ehhez képest a tízezer elég nagy számnak tűnik, és körülbelül harminc évembe fog telni, amíg végzek vele. Mivel nem vagyok egy olyan extrém módon hajlékony ember, mint Jani Jaatinen, vagyis @gokulacandra, inkább az egyszerűbb, vagy legalábbis általam kivitelezhető pózokra fogok koncentrálni, remélem így is kijön a tízezer! Egyelőre csak az Instagramon és a Facebook-megosztásokban vannak fent a képek. Jó lenne majd egy rendszerezett weboldalra is feltölteni őket, ami nekem is segítene a nyilvántartásban, de jelenleg erre még nincs kapacitásom. 

Minden esetre, ha van kedvetek játszani, kapcsolódjatok be, és posztoljátok ti is az ászanás képeitekez az Instagramra, a #10KAsanas hashtaget használva. Jó móka lesz!

Nincsenek megjegyzések: