2016. május 14., szombat

Dikászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Dikászana (iránytű-póz)
Dristi: hasztágrai (kezekre - A) és nászágrai (orrhegyre – B)

A dikászanát egyes források díghászanának is nevezik, és egy madár nevének fordítják, de a dik tő, mely irányt jelez, pontosabb lehet. A póz A változata egy iránytűhöz hasonlít a legjobban, a B változat pedig már hasonlítható egy madárhoz vagy repülőgéphez. A madár szabadon tud szárnyalni minden irányban, így mindkét értelmezés helytálló lehet. Iyengar vírabhadrászana III-nak nevezi, mert a vírabhadrászana B-ből szokták felvenni ezt a pózt. Túladandászana (mérlegpóz) néven is ismert. Az intenzívebb harántspárga-pózok között (hanumánászana, trivikramászana) megbújó póz jó felkészítő az utána következő két egylábas álló egyensúlyozó pózhoz. A póz célja tehát elsődlegesen az egylábas egyensúlyozás elsajátítása, amellett, hogy a gerincfeszítő izmokat és az SI (szakoriliakális) ízületet is aktiválja.

Vinyásza számolás

Ékam: az előző pózból álló szamaszthitibe érkeztünk meg, így ezt a pózt innen kiindulva fogjuk végrehajtani. Belégzésre emeljük a karjainkat a fejünk fölé és zárjuk össze a tenyereinket, nézzünk a hüvelykujjakra.

Dvé: Kilégzésre döntsük előre a törzset uttánászanába.

Tríni: Belégzésre emeljük ki a mellkast úrdhva-uttánászanába, a tenyereket továbbra is a talajon tartva.

Csatvári: Kilégzésre engedjük el a földet a kezeinkkel, és emeljük ki a törzset, a karokat, valamint a jobb lábunkat vízszintes helyzetbe. Ez a dikászana A. Tartsuk ki a pózt öt mély légzésig.

Pancsa: A következő kilégzésre vigyük a karokat ki két oldalra, úgy, hogy a tenyerek kifelé (előre) nézzenek. Ez a dikászana B. Tartsuk ki a pózt öt mély légzésig.

Sad: A következő kilégzésre ismét érintsük kössze a tenyereinket a fejünk előtt, és nézzünk az ujjhegyekre. Tartsuk ki a dikászana A-t még öt légzésig.

Szapta: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába. Opcionális módon itt gyakorolhatjuk az ékapáda-uttánászanát, vagyis előrehajlás közben vigyük a jobb lábunkat fölfelé, a függőleges pozíció felé. Ez még egy rávezető póz az utána következő trivikramászanára.

Astau: Belégzésre emeljük a mellkast úrdhva-uttánászanába.

Nava-ékádasa: Ismételjük meg a csatvári-sad vinyászákat, vagyis a dikászana A-t és B-t a bal lábbal is.

Dvádasa: Kilégzésre engedjük előre a törzset uttánászanába. Opcionális módon itt gyakorolhatjuk az ékapáda-uttánászanát, vagyis előrehajlás közben vigyük a bal lábunkat fölfelé, a függőleges pozíció felé.


Szamaszthiti: Belégzésre egyenesedjünk fel tadászanába, de ne emeljük a karokat, majd fújjuk ki a levegőt.

Nincsenek megjegyzések: