2016. május 31., kedd

Hogyan tanuljunk meditálni?

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Hogyan tanuljuk meg a jóga-meditációt?

Első gondolatunk az lehet, hogy az itt leírt meditációs technika komplikált vagy nehéz, vagy hogy túlzottan leköti az elmét. De ezt csak akkor teszi, ha az elménk előreront, és olyan szinteket próbál meg elérni, amelyikre még nem készült fel. Valójában ez egy olyan meditációs technika, ami a gyakorlóval együtt növekszik.

Hasonló módon, a jóga-pózok elsajátítása is nehéznek tűnhet. De igazából csak akkor nehéz, ha előreszaladunk, és olyan pózokat próbálunk gyakorolni, amelyekre még nem állunk készen. Másfelől viszont, ha nem teszünk hozzá új pózokat, amikor készen állunk rá, a fizikai gyakorlásunk megreked. Hasonlóképpen, a spirituális gyakorlásunk is megreked, ha nem teszünk hozzá újabb rétegeket a meditációnkhoz, amikor készen állunk rá. Ha mindig csak a légzésünkre figyelünk, anélkül, hogy nehezebb meditációs technikákat tanulnánk meg, az értelmünk tompa marad. De Isten azt akarja, hogy felébresszük az intelligenciánkat, mert annak az isteni intelligenciának a megnyilvánulásai vagyunk, és csak a teljesen kifejlett intellektus képes megvalósítani Istent. A szanszkrit buddhi (intellektus) szó a budh (felébredni) tőből származik.

Ezek után tekintsünk úgy a meditációs gyakorlatunkra, mint az ászana-gyakorlásra. Csak akkor adjunk hozzá egy magasabb, nehezebb szintet, amikor az előzőt már elsajátítottuk és beépítettük a gyakorlatunkba. Ha előresietünk, akkor nem leszünk sikeresek benne.

Ez a könyv harmincöt évnyi meditációs tapasztalataim összegzése, ugyanennyi évnyi szentírások tanulmányozásával eltöltött idővel kombinálva, valamint tizenöt évnyi személyes útmutatással az indiai mesterektől. Egy Kali-júga jógi számára, mint amilyen én vagyok, elengedhetetlen, hogy az írásaimat nem a személyes intuíciómra, hanem az ősi bölcsek tanításaira alapozzam. Ahogy Sir Isaac Newton mondta, „Ha messzebb akarok látni, azt csakis az óriások vállára állva tehetem meg.”

Az egyetlen új dolog, amit ebben a könyvben megtettem, az a tényleges meditációs technika strukturált magyarázata. Ezt a technikát a jóga-írásokban gyakran bhúta-suddhinak nevezik (az elemek tisztítása). Míg a leghatékonyabban a légzésvisszatartás (kumbhaka) közben tudjuk végrehajtani, az is hasznos, ha belégzés és kilégzés közben tanuljuk meg, ami sokkal könnyebb, de még így is nagyon erőteljes, különösen, ha egyre jobban lelassítjuk a légzésünket. Akik szeretnék, azok beleilleszthetik e technika gyakorlását a kumbhakába is, amikor sikerült elsajátítaniuk ezt a pránájáma-technikát."

1 megjegyzés:

Lillanyó írta...

"Egy Kali-júga jógi számára, mint amilyen én vagyok, elengedhetetlen, hogy az írásaimat nem a személyes intuíciómra, hanem az ősi bölcsek tanításaira alapozzam." - innentől kezdve hiteles :)