2016. május 26., csütörtök

Bhakti-jóga - a jógák koronája

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Végül a könyv harmadik része a bhakti-jógát, vagyis a meditáció spirituális dimenzióját mutatja be. A bhakti-jóga, az isteni szeretet jógája a jóga előzőekben ismertetett módszereinek és aspektusainak gyümölcse és eredménye. A könyv először elmagyarázza, hogy a csakrák az agy és az elme fejlődésének evolúciós állomásait képviselik. Ha a csakra-meditációt kifinomult és erőteljes módon végezzük, akkor felgyorsítja a gyakorló agyának és elméjének evolúcióját és felébreszti a magasabb (szattvikus) intelligenciát. A tizenharmadik fejezet bemutatja az evolúciós állomásokat, melyeken keresztül egyénileg vagy kollektív módon fejlődni tudunk.

(Az evolúció kifejezést itt azzal a jelentéstartalommal használom, amit az előző könyveimben az involúció kifejezésnek adtam. Vagyis az evolúció fogalmával arra az elképzelésre utalok, hogy az emberiség potenciálisan fényes jövő elé néz.)

Eddig a pontig a fejlődés csupán az emberiség jövőbeni lehetséges evolúciójának a kezdete. A tizennegyedik fejezet elmagyarázza Isten vizualizációját a spontán belső légzésvisszatartás közben, míg a tizenötödik a Kundaliní felébresztését írja le a külső légzésvisszatartás közben. A tizenhatodik fejezet ismerteti azt a technikát, ami végső soron maradandó sikert és Isten vízióját (darsanáját) eredményezi. A tizenhetedik fejezet bevezeti a gjána-jógát, mint a jóga végső célját, melyet azonban nem szabad megkísérelni, mielőtt az egyén beteljesítette a szvadharmáját, vagyis a hozzájárulását mások és a társadalom életéhez.

Mint ahogyan a ház is lassan épül, és az elején sok figyelmet fordítanak a primitívebb munkákra, mint például a földmunkára, ez a könyv is először az alapokkal foglalkozik. Ahogy a fejezet folytatódik azonban, a harmadik részben eléri a csúcsát. Ezért jó, ha nem az első fejezetek alapján ítéljük meg a szöveget, hanem kitartunk a végéig. Ha viszont túl gyorsan rohanunk előre, akkor felfoghatatlannak fogjuk találni azt, hogy a harmadik részben leírt állapotokat is átélhetjük. De, mivel a tető felhelyezése a ház építésének logikus befejezése, a spirituális megnyilvánulás és az isteni szeretet ugyanígy a jóga folyamatának logikus befejezése – amennyiben a megfelelő elemekkel és a helyes sorrendben végezzük."

Nincsenek megjegyzések: