2016. május 21., szombat

Trivikramászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Trivikramászana (Trivikrama póza)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A trivikramászanával folytatódik a hanumánászana-blokk. Miután ülve és hanyatt fekve nyitottuk a csípőt a harántspárgára, valamint gyakoroltuk az álló egylábas egyensúlyozást az előző pózban (dikászana), most egy álló spárga következik a trivikramászana formájában. Ez a póz az utthita-pádángusthászana C-hez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy itt a lábat teljesen függőlegesig próbáljuk emelni, és úgy hozzáérinteni a fejet. Az utthita-pádángusthászanánál megengedett a kisebb szög, és ha a fejünket a lábunkhoz szeretnénk érinteni, akkor előrehajolunk egy kicsit.

Vinyásza számolás

Ékam: A pózt álló szamaszthitiből indítjuk, ahol az előző póz vinyászái véget értek. Fújjuk ki a levegőt, majd belégzésre emeljük a jobb lábunkat egyenes térddel a levegőbe, és kapjuk el a sarkunkat mindkét kézzel. Ez a póz megegyezik az utthita-pádángusthászana C-vel.

Dvé: Kilégzésre húzzuk oda a lábunkat a fejünkhöz, függőleges helyzetre törekedve, és érintsük a homlokunkat a sípcsonthoz. A vállakat húzzuk lefelé és távolítsuk a fülünktől, a lapockákat zárva hátul. A könyököket oldalirányba vigyük kifelé, és végezzünk el öt mély légzést a pózban.

Tríni: Belégzésre engedjük előre a lábunkat és nyújtsuk a könyökünket. Kilégzésre engedjük le a lábunkat szamaszthitibe.

Csatvári-sad: ismételjük meg az első három vinyászát a bal oldalra is.

Aktív elengedés technikája

A póz felvételéhez erőteljesen feszíteni kell a csípőhajlító izmokat és a négyfejű combizmot is. A karokkal is húzzuk a levegőben lévő lábat. Viszont amikor elértük a pózt, akkor a farizom és a combhajlító izmok segítségével stabilizálhatjuk a lábunkat és a térdet. A földön támaszkodó láb és a törsz esetében a szokásos aktivitást fejtjük ki a stabil egyensúly fenntartása érdekében. A lapockák lefelé és egymás felé történő húzásával elősegíthetjük a mellkas kiemelését és az egyenes tartás elérését.

Rávezető változatok

Az álló spárgára többféle rávezető pózt is gyakorolhatunk. Az előző pózból, a dikászanából például előrehajolhatunk, a levegőben lévő lábunkat tovább emelve a függőleges felé (ékapáda-uttánászana), viszont a csípőt ne fordítsuk ki oldalra. Ha sikerül majdnem függőlegesig emelni a lábunkat, akkor a csípőnk készen áll a trivikramászanára. Ha a láb nem emelkedik fel függőlegesig, akkor álljunk háttal a falnak, minél közelebb ahhoz, és támasszuk neki a levegőben lévő lábat, miközben a földön lévő láb sarkát minél közelebb visszük a falhoz. Természetesen mindkét térd legyen egyenes.

A trivikramászanát úgy is gyakorolhatjuk, hoyg szembeállunk egy bordásfallal, és az egyik lábunkat felemeljük minél magasabbra, az achilles-ínunkat az egyik rúdhoz támasztva. Miközben a két kezünkkel húzzuk magunkat a bordásfal irányába, a földön lévő lábbal is igyekszünk minél közelebb lépni hozzá.

Haladó változat: Ha a csípőhajlító izmok nagyon erősek, akkor megpróbálhatjuk a kezek segítsége nélkül végrehajtani a trivikramászanát.

Egészségügyi hatások

Intenzíven nyújtja a láb és a comb izmait, így regenerálja a lábakat.
Sportolók számára hasznos, akik sokat edzik a lábaikat és nem nyújtanak eleget.
Erősíti a combot és a lábat.
Fejleszti az egyensúly-érzéket.
Erősíti a combhajlító izmokat.
Alhasi sérv esetén is hasznos lehet, ha a póz közben erőteljesen alkalmazzuk az uddíjána bandhát.
Csökkenti a szexuális vágyakat, így elősegíti az elme kontrollját.
Javítja a kismedencei szervek és a nemi szervek vérellátását, megőrzi egészségüket.

Ellenjavallatok

A combhajlítók húzódása, erős alhasi, köldök vagy lágyéksérv, friss hasi műtét.

Nincsenek megjegyzések: