2016. május 12., csütörtök

A feltételekhez kötöttség megtisztítása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ahogy Patandzsali, a Jóga-szútra szerzője elmagyarázta, a jógában akkor érhetjük el a sikert, ha megtisztítjuk a feltételekhez kötöttségünket (Jóga-szútra 1.50-52). „Amikor a memória megtisztult, az elme megszabadul önnön természetétől, és csak a meditáció tárgya ragyog fel benne.” (Jóga-szútra 1.43). Más szavakkal, ha szeretnénk megtapasztalni a világot úgy, ahogyan az igazából van, először el kell törölnünk a múltbeli feltételekhez kötöttségünket, mivel az szűrő gyanánt fedi be az érzékszerveinket és minden új dolgot a régi élményekhez hasonlít. Ezt a gondolatot, hogy ha a világot önnön frissességében akarjuk megtapasztalni, akkor ezt feltételekhez kötöttség nélkül kell megtennünk, a Hatha Tatva Kaumudí (3.26) is alátámasztja.

Tehát képzeljük el, hogy a legújabb operációs rendszert szeretnénk telepíteni az elménk számítógépére, méghozzá egy jóga-operációs rendszert, míg az, amelyiket törölni szeretnénk, tartalmazza a múltunkat, a sérelmekkel, megaláztatásokkal, visszautasításokkal, bűntudattal, félelemmel, fájdalommal és kétségekkel együtt. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a múltbeli feltételekhez kötöttségtől, töröljük a számítógépünk háttértárolóját, de éppen, amikor szeretnénk telepíteni az új jógikus/meditációs operációs rendszerünket, amely mentes az elutasítástól való félelemtől, azt vesszük észre, hogy a régi operációs rendszer gyorsan és váratlanul visszatelepítette magát. Ekkor kiderítjük, hogy a régi operációs rendszernek két biztonsági meghajtója is van, amiről vissza tudja telepíteni magát, ha törlik.

Annak érdekében, hogy az elménk nagyon erős és ellenálló legyen, az emberi feltételekhez kötöttség három különböző helyen tárolódik, nem csak az elmében. Ezért találjuk szemben magunkat akkora ellenállással, amikor változtatni akarunk. A három helyet a Taittiríja Upanisad sorolja fel: a test (annamaja kósa), a lélegzet (pránamaja kósa) és az elme (manómaja kósa). Ha valóban szeretnénk elengedni a múltunkat és hagyni, hogy megszülessen az új énünk, akkor mindhárom rétegből külön törölni kell a feltételekhez kötöttséget. Pontosan ezt teszi a jóga-ászana, pránájáma és meditáció együttes alkalmazása. Ezek megtisztítják a testet, a légzést és az elmét is. Miután az előző könyveimben leírtam a test és a légzés megtisztításának módszereit, ebben a könyvben a meditációval fogok foglalkozni, a jógi módszerével, amivel megtisztítja az elméjét, a harmadikat és utolsót a három réteg (kósa) közül.

Megjegyzés a kósákkal kapcsolatban

Az öt kósa modelljét többféle módon szokták értelmezni. Egyes magyarázók szerint az ánandamaja kósa (gyönyörtest) maga az átman, vagyis a lélek, a tudat. Mások szerint viszont, mivel ez is egy kósa, vagyis fedőréteg, az átman ettől különáll, és ez a réteg csak a tudat spirituális élményeit rögzíti. Ezek a magyarázók azzal a példával szoktak élni, hogy a lélek (átman) olyan, mint egy gyertya, míg a tudat (ebben az esetben az ánandamaja kósa) olyan, mint a gyertya fénye, mely beragyogja a többi négy réteget. megint mások az átman (egyéni lélek) és a brahman (Legfelsőbb Lélek) között is hasonló dialektikus kapcsolatot tételeznek fel (vagyis egyidejűleg azonosnak és különbözőnek is tekintik őket)."

Nincsenek megjegyzések: