2016. május 7., szombat

Szúpta trivikramászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Szúpta trivikramászana (Trivikrama fekvő póza)

Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A szúpta trivikramászana nagyon hasonlít az első sorozatban szereplő szúpta pádángusthászana C-hez. A különbség annyi, hogy míg a szúpta pádángusthászanában a homlokunkat a térdünkhöz emeljük, itt a tarkót a talajon tartjuk, és a lábszárat próbáljuk a homlokunk felé húzni. A törzs így teljesen egyenes tud maradni, és a combhajlítók nyúlásának mértékében tudjuk lejjebb húzni a lábunkat. A sorozatban később jövő álló trivikramászanához képest is könnyebb, mivel nem kell egyensúlyoznunk a póz végrehajtása közben.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre előreugrunk a lefelé néző kutyapózból utthita-dandászanába, majd leengedjük a lábainkat a talajra. Kilégzésre feküdjünk hanyatt.

Astau: Belégzésre emeljük meg a jobb lábunkat nyújtott térddel, majd fogjuk meg a bokánkat vagy a sarkunkat a két kezünkkel. Kulcsolhatjuk az ujjainkat a talpunk alatt, vagy ha a hajlékonyságunk lehetővé teszi, kulcsoljuk a csuklónkat a talpunk alatt kifelé fordított tenyérrel.

Nava: Kilégzésre húzzuk a lábunkat a fejünk irányába, majd hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.

Dasa: Belégzésre egyenesítsük a karokat, és emeljük a jobb lábunkat fölfelé.
Ékádasa: Kilégzésre engedjük le a jobb lábunkat a bal mellé hanyatt fekvésben.
Dvádasa-pacsandasa: ismételjük meg az előző négy vinyászát a bal lábbal is. a trajódasa lesz maga a póz, amiben öt légzésig maradunk.

Sódasa: Belégzésre emeljük a lábainkat, és a két tenyeret a vállaink alatt a talajra helyezve gördüljünk hátra csakrászanába. Kilégzésre érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.

Szaptadasa: belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Astadasa: kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Ékónavimsatihi: belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Vimsatihi: kilégzésre közelítsük a törzset a combhoz uttánászanában.
Szamaszthiti: Belégzésre egyenesedjünk fel tádászanába, de ne emeljük a karokat, majd fújjuk ki a levegőt, mielőtt a következő vinyászába kezdünk.

Megjegyzés a vinyászákkal kapcsolatban


Az Ashtanga sorozatokban javarészt talajpózok vannak, bár ettől időnként eltérünk, és álló helyzetből kezdődik a következő póz. Ilyenkor nem elegendő a rövidített vinyásza végrehajtása (hátraugrás csaturangába, felfelé néző kutya, lefelé néző kutya, majd előreugrás a következő pózba) a pózok között, hanem teljes vinyászát végzünk, vagyis egészen álló helyzetig jövünk fel, és onnan kezdődik a vinyásza számolás ékammal (egy). Viszont itt a napüdvözletektől eltérően nem emeljük a karokat a feljövetlenél, csak az újabb vinyásza ciklus kezdetén. A rövidített vinyásza esetében a lefelé néző kutyától kezdjük a számolást a sad (hat) számmal, mivel ez a hatodik vinyásza lenne, ha álló helyzetből kezdenénk a számolást.

Nincsenek megjegyzések: