2016. május 3., kedd

A meditáció rendszere

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Figyelmeztetés

Ez a könyv nem tartalmaz orvosi útmutatást. Ha kételyeink vannak, akkor tisztázzuk egy orvossal, hogy alkalmasak vagyunk-e az itt leírt jógikus technikák gyakorlására.

A legjobb, ha egy képesített tanártól tanuljuk a meditációt. Ez a könyv az átlagos gyakorlóhoz szól, aki csak elméletben létezik. A valóságban a tanárnak mindig hozá kell igazítania a gyakorlatot az egyénhez.

Elismerés

Hálával tartozom a hajdani Sri T. Krishnamacharyának, akinek tanításai több tanítványán keresztül jutottak el hozzám. Az itt tanított módszerek javarészt tőle származnak, de úgy módosítottam őket, hogy a légzésvisszatartáson kívül is lehessen gyakorolni őket, és így még elérhetőbbek legyenek.

Tisztelettel tartozom India ősi bölcseinek, akik a jóga-sásztra (a jóga-írások) szerzői, mely továbbra is az inspirációm kútforrása.

Hódolat az összes kultúra prófétája, risije, sziddhája és megvilágosultja előtt, akik számtalan nyelven hozták el nekünk az egy igazságot.

Elismerésem a feleségemnek, Monicának, és a tanítványaimnak a 8 Limbs jógastúdióban, Perthben, akik támogattak e könyv elkészülése során.

Bevezető

Ez a legfontosabb az eddig elkészült könyveim közül. Ebben nem csak egy pontos, lépésről lépésre történő leírást fogok adni a jóga szívében fekvő meditációs technikáról, hanem az összes többi jógikus technika kontextusába is helyezem, és megmutatom, hogyan járulnak hozzá a spirituális szabadsághoz vezető áttöréshez.

Az ászana, pránájáma és a meditáció a jógikus technikák három fő kategóriája. Nem arra valók, hogy külön-külön gyakoroljuk őket, hanem kombináltan és összekapcsolva. Ha egyénileg gyakoroljuk őket, akkor a hasznuk arra a szintre korlátozódik, amivel kapcsolatosak, például az ászana esetében a testre. Ahhoz, hogy összekapcsoljuk őket, a meditációt az ászanával, valamint a légzés tudatos nyújtásával (lelassításával) és visszatartásával együtt kell gyakorolni. Ez azt jelenti, hogy a jóga-meditáció gyakorlása érdekében nem elég csak passzívan figyelni a légzést; hanem a meditáció struktúrájának magának kell tartalmaznia olyan mechanizmusokat, melyek szükségessé teszik a légzés lelassítását. Ez a könyv úgy magyarázza el a jóga-meditációt, hogy ugyanazokat az elemeket hívja segítségül, mint a jógapózok vagy a jóga-légzés esetében, és ezért egy olyan módszer, mely a másik kettővel kombinálva eredményezheti a legerőteljesebb eredményeket."

Nincsenek megjegyzések: