2016. május 22., vasárnap

A natarádzsászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Natarádzsászana (A táncoló Siva póza)

Natarádzsa, vagyis a Tánc Ura a híres hindu istenség, Siva egyik ismert neve és alakja, melyben a kozmikus táncosként bemutatja isteni táncát, a Tándavát, mellyel megsemmisíti az univerzumot és ezzel előkészíti annak újrateremtését, ami Brahmá, a teremtő félisten feladata.

Siva-natarádzsa leghíresebb ábrázolása Chidambaramban, a Thillai Nataraja-templomban található. Natarádzsa szobrát általában bronzból készítik, és lángokon állva táncol, a bal lábát fölemelve (ritka esetekben a jobbat) és egy Mujalaka nevű démonon vagy törpén áll, aki a tudatlanságot szimbolizálja. Ez a szobor-bárázolás az indiai kultúra szibóluma is egyben, és az Úr Sivának a dühödt formáját ábrázolja, melyben mérgesen táncol Szatí, a felesége halála után.

Siva táncának két formája ismert: a Lászja, mely egy lágyabb forma, és a világ teremtésével kapcsolatos, valamint a Tándava, mely erőszakosabb, és a világ elavult dolgainak (világnézetek, látásmódok és életmódok) elpusztítását szimbolizálja. A Lászja és a Tándava csupán Siva természetének két aspektusa, hiszen a teremtés érdekében végzi a pusztítást, azért semmisíti meg a világot, hogy új teremtés léphessen a helyébe.

Natarádzsa formája

Jobb alsó alkarján egy kobra tekereg, a fejét pedig az újhold és egy koponya díszíti. Lángok körében táncol. Ezt a táncot a gyönyör táncának (ánanda tándava) is nevezik. Jobb felső kezében egy homokóra formájú kis dobot, a damarut fogja. A dobot a damaru-haszta múdrával (kéztartással) fogja. Ez a dob a hangot szimbolizálja, mint a teremtés forrását, illetve a dob pergése az idő múlását is képviseli.

Bal felső kezében Agni, vagyis a pusztító tűz van. A felső kezek egymással ellentétes szimbólumai a teremtés és pusztítás ellentétpárját, vagyis magát az élet tüzét képviselik.

Jobb második kezével az abhaja múdrát mutatja, mely félelemnélküliséget biztosít, és megvédi a dharma erkölcsös követőit a gonosztól és a tudatlanságtól.

Bal második keze a felemelt lába felé mutat, ami a felemelkedést és a felszabadulást jelképezi. A bal lábán az elefánt jele található, mely mutatja az utat a tudatlanság dzsungelén keresztül.

A törpe, akin Natarádzsa táncol, Apaszmara démon, és Siva győzelmét szimbolizálja a tudatlanság fölött, valamint a lélek alászállását is jelképezi a transzcendens szintről az anyagba.


A tánc uraként Siva bemutatja a Tándavát, vagyis a táncot, melynek során az univerzum megteremtődik, fennáll és megsemmisül. Siva hosszú hajfonatai, melyeket általában kontyban hord, szétbomlanak, és nekiütköznek az égitesteknek tánca közben, leütve őket a pályájukról és a megsemmisülésüket okozva. A Sivát körülvevő lángok az anyagi univerzumot képviselik. A dereka körül tekergő kígyó a Kundaliní, az isteni Erő, mely mindenben jelen van. Ez a kígyó a bráhmanák által viselt szent zsinórt, a második születés jelképét is szimbolizálja. Siva sztoikus arca azt jelzi, hogy semleges, és egyensúlyban van.

Nincsenek megjegyzések: