2016. május 10., kedd

Az öt réteg modellje

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Miért olyan erőteljes ez a módszer?

A jóga-meditáció egy nagyon tudományos módszer. Az ereje abból a tényből származik, hogy rendszeresen és lépésről lépésre függeszti fel a tudatalatti elme teljes feldolgozó képességét, és a meditáció irányába fordítja azt. A tudatalatti elme feldolgozó képessége többszöröse a tudatos elmének. Nem tudjuk, hogy pontosan mennyivel, de akár 100-szor vagy még többször erősebb, mint a tudatos elme. Ha csak a légzésünkre vagy a tudatosságunkra figyelünk, akkor csak a tudatos elménket foglaljuk le. A gyors és hatékony koncentráció érdekében a tudatalatti elme teljes erejét meg kell lovagolni. Ez a jóga-meditáció titka.

Sajnálkozva figyeltem meg sok modern jógit, akik elégedetlenek voltak az olyan tanárokkal, akik csak ászana-gyakorlást tanítottak, és elkezdtek a jógához nem kapcsolódó meditációs technikákat beépíteni a gyakorlásukba. Ma sok esetben a „jóga” szó alatt csak az ászanát értik, és a meditációt egy teljesen különálló módszerként kezelik. De a tradicionális jógában nem ez volt a helyzet. A jóga rendszere szerint, a meditációnak vannak fizikai, mentális és spirituális alkotóelemei, és ezek mindegyike több összetevőből áll. A jóga-írások legfontosabb tanítása a jóga-meditációval kapcsolatosan a pancsa-kósa (öt réteg) modell, melyet a Taittiríja Upanisad is leír (2.2-5). Az upanisad öt rétegről beszél, melyekből az emberi lény áll. Az ötödik és legbelsőbb rétek, a mag (ánandamaja kósa) a az eksztázis csúcsélményét jelenti, mely azután érhető el, hogy az előző négy réteget tudatosítottuk. A negyedik réteg (vigjánamaja kósa) az isteni törvények, az univerzum rendjéről szóló szent tudás, valamint a mesteri terv megértését jelenti, mely alapján az univerzumok megnyilvánulnak és az isteni kreativitás kifejezi magát a világ formájában. Ennek a rétegnek a megismerése az élet mesterévé teszi a gyakorlót, és képessé teszi arra, hogy jelentős és maradandó módon hozzájáruljon az emberi társadalom, valamint a Föld életéhez.

Míg ez a két belső réteg a fejlődés magas fokát jelenti, a jógiknak elsődlegesen a három külső réteggel kell foglalkozniuk. Ez a három réteg az annamaja kósa (a test), a pránamaja kósa (a lélegzet és a pránikus réteg) és a manómaja kósa (az elme). Ez a három réteg szoros kapcsolatban áll egymással, és ezekben helyezkednek el a jóga gyakorlását és a spirituális szabadság elérését megnehezítő akadályok.

Feltettük-e már valaha magunknak a kérdést, hogy miért vagyunk néha tele lelkesedéssel például egy új életmód elkezdésére, és az életmódváltásra, de hamarosan azt vesszük észre, hogy az összes lelkesedésünk elszált? Ez azért van, mert a legtöbb rendszer a jógán kívül csak eggyel foglalkozik a három rétegből, amelyben az akadályok találhatók. Egyes rendszerek javarészt a testtel foglalkoznak az ászana vagy más fizikai gyakorlatok segítségével. Más módszerek kizárólagosan az elmével foglalkoznak, például a meditációt alkalmazva. Megint más rendszerek légzőgyakorlatokat használnak. Ebből a szempontból megérthetjük, miért keresnek a modern jógik valami mást is az ászanákon túl. De nem kell máshol keresni a meditációt: a jóga saját maga tartalmazza az eddig kitalált legerősebb meditációs rendszert. A jóga nem csak hogy mindhárom réteggel foglalkozik – a fizikai, pránikus és mentális réteggel – hanem olyan módon használja őket, hogy minden rétegben ugyanazok az alapelvek ismétlődnek meg."

Nincsenek megjegyzések: