2016. május 24., kedd

Hatha-jóga és rádzsa-jóga

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Az összes fizikai jóga-technika, beleértve az ászanát is, nem azt a célt szolgálja, hogy a testünket építsük vagy szépítsük vagy az önértékelésünket növeljük az ászanában való ügyesség megszerzése által; valójában egyedüli céljuk az, hogy felkészítsék a gyakorlót a meditációra, a meditáció pedig egy technika Isten megvalósítására.

Hasonlóképpen, az egészség nem az ászana célja, hanem inkább annak a mellékterméke, hogy harmóniában vagyunk a kozmikus erőkkel, ez a harmónia pedig támogatja és lehetővé teszi Isten megvalósítását.

Ha soha nem csináltuk a hatha-jógát ezelőtt, és csak a meditáció szemszögéből közelítjük meg ezt a könyvet, akkor nagyon nagy segítségünkre lesz annak megértésében, hogy pontosan milyen módon segíti elő a meditációt az összes hatha-jóga technika. A meditáció sokkal nagyobb eséllyel fog spirituális megvalósítást eredményezni, ha a hatha-jógával támogatjuk. Az elme nem önmagában létezik, hanem számtalan módon kapcsolódik a testhez és a légzéshez. A hatha-jóga törvényei elmagyarázzák, hogyan teremthetünk egy stabil fizikai és pránikus alapot, melyre épülve sikert érhetünk el a meditáció folyamatával.

A könyv második része a rádzsa-jógával foglalkozik, és Patandzsalí pratjáhárával (a külső ingerektől való függetlenség) és dháranával (koncentráció) kapcsolatos alapvető tanítását tartalmazza. A rádzsa-jóga a meditáció mentális dimenziója. Ebben a részben először ismertetem a jóga-meditáció tudományos alapjait, utána pedig a technikáját. A Kundaliní, mint a meditációt segítő erő jelentőségével kapcsolatban is közreadok információkat, valamint a felemelkedését elősegítő tényezőkről is, például a csakrák és a szusumná vizualizációjáról, illetve a mantrák és a légzőgyakorlatok használatáról. A tizenegyedik fejezet bemutatja a pratjáhára, a jóga ötödik ága elsajátításának teljes módszerét a tudatalatti elme feldolgozó erejének felhasználásával, ily módon megakadályozva az érzékek kifelé fordulását.

Mivel az elme az érzékek mestere, vagyis az érzékszervekből származó információk bemutatója, öt érzékszervi összetevője van. Annak érdekében, hogy a tudatalatti elmét a spirituális evolúció szolgálatába állítsuk, az elmének mind az öt aspektusát össze kell kapcsolni a nekik megfelelő tárgyakkal, és nem csak a teljes elmét a légzéssel. Ahogy korábban elmagyaráztuk, az emberi lény három külső rétege (test, légzés és elme) magában foglalja a jógát akadályozó tényezőket, és meg kell őket tisztítani. Míg a testet általában az ászana-gyakorlással tisztítjuk meg, a pránikus réteget a pránájáma által, az elmét pedig a meditáció által, a pratjáhára teljes katalógusa önmagában mindhárom réteget befolyásolja. A 12. fejezet pedig megmutatja, hogy a pratjáhára mesterévé válva hogyan használhatjuk azt a dháranában, a jóga hatodik ágában, különböző példákat használva arra, hogy elmagyarázza a dháraná működését és a közben alkalmazott módszereket."

Nincsenek megjegyzések: