2016. május 16., hétfő

Harcosok klubja

Kedd és csütörtök reggelenként Thaibox edzések zajlanak a BSK Crossfightban, párhuzamosan a mi kettlebell edzésünkkel. Mindkét csapat keményen küzd. Mi a golyókkal, ők pedig egymással. Amúgy roppant barátságos srácok, de azért edzésen megcsapkodják-megrugdossák egymást, és akkor érzik igazán embernek magukat. Mindig a Harcosok klubja film jut eszembe, amikor nézem őket.

Uraim, ez a Harcosok Klubja!
A Klub első szabálya: senkinek egy szót se a klubról.
A Klub kettes számú szabálya: senkinek egy kurva szót se erről a klubról.
A Klub harmadik szabálya: ha az egyik fél feladja, vagy harcképtelenné válik, a bunyónak vége.
Negyedik szabály: a küzdelem kétszemélyes.
Ötödik szabály: egyszerre egy bunyó zajlik.
Hatodik szabály: ing és cipő nélkül küzdünk.
Hetedik szabály: minden küzdelem addig tart, ameddig tart.
És végül a nyolcadik szabály: hogy ha ma este jársz itt először, bunyóznod kell.

Persze a művészetbe mindent bele lehet magyarázni, úgyhogy most következzék az én interpretációm eme mesterművel kapcsolatban (ha nem láttad még, akkor mindenképpen keríts sort rá!).

A főszereplő és a Narrátor egy és ugyanaz a személy: az, akinek látja magát mások visszajelzései alapján. és az, akivé szeretne válni. A harcosok klubja tehát valójában a belső küzdemleinkről szól, a magasabb és alacsonyabb énünk szüntelen konfrontálódásáról, vagy időnkénti együttműködéséről. Szándékosan nem jó és rossz oldalt írtam, mert ezek a fogalmak relatívak, és nem mindegy, hogy ki alkotta az értékrendet, ami alapján bekategorizáljuk a tulajdonságainkat. Inkább fogalmazzunk úgy, hogy az alacsonyabb énünk mindaz, amit szeretnénk hátrahagyni, amin szeretnénk túllépni, ami már nem szolgálja az erdekünket, ami korlátoz bennünket az önmegvalósításban. A magasabb én az az ideál, amit szeretnénk elérni, amiért hajlandóak vagyunk küzdeni, konfrontálódni, áldozatot hozni.

Első szabály: a belső küzdelmeidet jobb, ha megtartod magadnak, és nem dicsekedsz a sikereinkkel, de nem keseregsz másoknak a kudarcaidon sem. Meg lehet beszélni a problémáinkat másokkal, de saját magadnak kell megoldanod őket, senki nem fogja ezt helyetted megtenni.

Második szabály: Ne válj guruvá vagy prófétává! Akkor sem, ha úgy érzed, hogy valamit sikerült megoldanod, megvalósítanod, eljutnod A-ból B-be és szívesen segítenél másoknak. Persze ezt megteheted spontán módon, de a mindentudó okostojás szerepének elfoglalása mindent el fog rontani. A legtöbb guru azt mondja, amit hallani szeretnél, és nem azt, amire valójában szükséged van. Mert akkor pofánvernéd.

Harmadik szabály: Néha a magasabb én győz, de néha az alacsonyabbik. Ne keseredj el! Néha fegyverszünetet kell kötnötök, és össze kell fognotok! Senki nek tud éjjel-nappal küzdeni, néha el kell engedned magadat, de az elveidet soha ne add fel!

Negyedik szabály: Csak magaddal foglalkozz! Ha a saját konfliktusaid megoldására koncentrálsz, nem lesz időd mással foglalkozni. Meg amúgy is minek? Nem fogod tudni mások problémáját megoldani helyettük! Senki sem fog úgy táncolni, ahogyan te fütyülsz. Még a saját belső ellenfeled sem.

Ötödik szabály: Egyszerre egy feladatra koncentrálj! Ha öt-hat dologgal foglalkozol egyszerre, akkor semmit sem fogsz tudni rendesen megoldani.

Hatodik szabály: Ne akard a körülményeidet, a lehetőségeidet védekezésre felhasználni! Ez csak menekülés a probléma elől. Állj szembe vele teljes önvalódban, ne szégyelld a gyengeségeidet, és ne titkold az erősségeidet sem! Küzdj őszintén és ne foglalkozz azzal, hogy nyersz vagy pedig veszítesz! Mindig van egy újabb küzdelem, ami előtted áll!

Hetedik szabály: Egy-egy kihívás az életedben nem addig tart, ameddig te izgalmasnak találod. Néha nem tudsz megoldani egy problémát, és nem tudsz elmenekülni előle, csak ott van és felőrli az idegeidet. Addig kell küzdeni, ameddig kell, az idő végtelen.

Nyolcadik szabály: Ne csak tervezgess és készülődj arra, hogy megváltoztatod az életedet és az önmagadról alkotott képet - cselekedj! Még ha hibát hibára is halmozol, hamarabb el fogsz jutni a megoldásig, mint az, aki csaok fontolgatja, hogy tenni kéne már valamit. 

A te életedben neked kell lefektetni a szabályokat, és nem a társadalomnak vagy a külvilágnak. Sokkal többet ér egy lázadó, akinek már nincs veszítenivalója, mint egy bólogató polgár, akinek mindig valaki más mondja meg, hogy mit szabad, és mit nem.

Csak akkor tehetsz meg mindent, hogyha már semmid sincs...


Nincsenek megjegyzések: