2017. december 25., hétfő

Csenrézi-mantra

A téli napforduló alkalmából rendezett meditációs esten a 108 Óm után az Óm Mani Padmé Hum mantra következett, ami a buddhizmus egyik leghíresebb mantrája.

A hat szótagból álló Om Mani Padme Hum mantra a tibeti buddhizmus legismertebb bódhiszattvájához, Csenrézihez (szanszkritül Avalokiteshvara; a szeretet és együttérzés bódhiszattvája) kapcsolható. A mantrát bárki recitálhatja, nem szükséges hozzá előzetes beavatás. A tibeti buddhisták magukban vagy hangosan szokták ismételni, mellyel felhívják magukra Csenrézi figyelmét és megkapják az áldását. Olvasásakor ugyanaz a hatása, mint ismétlésekor, ezért a szöveget nagyon sokszor kőbe vésik és jól látható helyre teszik. A mantra írott formájának az imamalmokon való forgatása is ugyanazt az eredményt hozza, mint az előző módszerek.

A mantra eredetileg indiai volt, később terjedt el Tibetben. A két nyelv eltérése miatt kiejtése különbözik a két területen.


Szanszkrit forma: Om Mani Padmé Hum (Avalokiteshvara mantra)
Tibeti forma: Om Mani Peme Hung (Csenrézi mantra)

A mantra értelmezése:

A mantra Buddha összes tanítását magába foglalja. Több értelmezése lehetséges. Legelterjedtebb fordítása: „Éljen a lótuszban lévő drágakő” vagy „Nézd csak a drágakövet a lótuszban!”

A szótagokat külön-külön is lehet értelmezni. Őszentsége Dalai Láma szerint „nagyon jó, ha gyakran ismételjük az Om Mani Padme Hung mantrát, de miközben ezt tesszük, figyelnünk kell a jelentésére is. Arra a hat szótagra, amely nagyszerű és egyben hatalmas is”
Om: az imádkozó tisztátalan testét, beszédét és gondolkodását szimbolizálja, de egyben Buddha tiszta testét, beszédét és gondolkodását is.
Mani: ékszert jelent és a módszert szimbolizálja: a megvilágosodás, a könyörület és a szeretet ősi szándékát.
Padme: jelentése lótusz, és a bölcsességet szimbolizálja.
Hung: az osztatlanságot szimbolizálja.
„Tehát az Om Mani Padme Hung hat szótaga azt jelenti, hogy az osztatlan rendszeresség és bölcsesség útjának gyakorlásával saját tisztátalan testünket, beszédünket és gondolkodásunkat Buddha tiszta testévé, beszédévé és gondolkodásává változtathatjuk át.”

A hat szent szótag segít a szenvedésben való létezés hat színterének a megtisztításában.
Az Om megtisztít a boldogsághoz és a büszkeséghez való ragaszkodástól
A Ma szótag a nagylelkűség gyakorlásában segít elérni a tökéletességet
A Ni a várakozás és mások elviselésének gyakorlását mozdítja elő (türelem)
A Pad a kitartásban segít tökéletesedni
A Me a koncentrálásban segít
A Hum (Hung) pedig a bölcsesség gyakorlásában segít.

Ezt a hat szótagot meghatározott lélegzési módszerrel ejtik ki. Minden szótagnak más kilégzési és belégzési szabálya van, ugyanúgy, mint ahogyan mindegyik szótagnak megvan a saját színe is, és az, hogy mire vonatkozik.
Az Om színe fehér és az istenekre vonatkozik.
A Ma színe zöld és a titánokra vonatkozik.
A Ni színe sárga és az emberekre vonatkozik.
A Pad (Pe) színe égszínkék és az állatokra vonatkozik.
A Me színe piros és a démonokra vonatkozik.
A Hum (Hung) színe fekete (vagy sötétkék) és a pokol lakóira vonatkozik.

x

Nincsenek megjegyzések: