2017. december 17., vasárnap

Sírsa-padma-majúrászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Sírsa-padma-majúrászana (pávapóz lótuszban fejenállásból)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Ez a póz az előzővel megegyezik, azzal a különbséggel, hogy lótuszülésben hajtjuk végre a pávapózt. Ez némileg megkönnyíti a végrehajtást, mivel előrébb van a súlypont, mint a nyújtott lábas verzióban, viszont nem olyan könnyű lótuszülésbe betenni a lábakat a fejenállásban.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre helyezzük a fejünket a talajra, majd fordítsuk be a tenyereinket úgy, hogy az ujjaink a lábaink felé nézzenek. Emeljük ki magunkat kézenállásba, a kézfejeket minél közelebb tartva egymáshoz.
Astau: Kilégzésre helyezzük a lábainkat lótuszülésbe, a jobb lábbal kezdve, majd engedjük le a törzsünket vízszintesig, és támaszkodjunk rá a hasunkkal a könyökeinkre. Feszítsük meg az izmokat a testünk hátulsó oldalán, majd a lapockákat hátrahúzva emeljük ki a fejünket a talajról. A hasfalat is tartsuk megfeszítve, és egyenesítsük ki a törzset és a combjainkat teljesen vízszintesre. Végezzünk el öt légzést a pózban.
Nava: Kilégzésre helyezzük a fejünket a talajra, majd emeljük vissza a törzset és a nyújtsuk ki a lábainkat sírsászanába.
Dasa: Kilégzésre ereszkedjünk lefelé csaturanga-dandászanába és közben forgassuk át a tenyereinket csaturanga-pozícióba.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Aktív elengedés technikája

Az akciók és ellen-akciók ugyanazok, mint az előző pózban, azzal a kivétellel, hogy a lótuszülésben kifelé kell forgatni a combokat, viszont a farizmok megfeszítése és a lábszárak egymásnak feszítése által kell fenntartani a lótuszülést vízszintes helyzetben.

Rávezető változatok

Az előző póznál felsorolt rávezető változatokon kívül gyakoroljuk a lótuszülést fejenállásban (sírsa-padmászana) függőleges és vízszintes combokkal is, valamint az úrdhva-kukkutászana A változatot.

Egészségügyi hatások

A hatások ugyanazok, mint az előző póznál, valamint a csípő kifelé forgatása is megtörténik, a farizmokat pedig más szögben erősíti a póz, mint a nyújtott lábas verziónál.


Ellenjavallatok: könyök-, váll- csuklósérülések, csípő- térd- vagy bokasérülés, terhesség, menstruáció, hasi sérv, gyomorfekély vagy bélfekély, szívbetegségek, magas vérnyomás, agytumor, bélbetegségek, szem-, fül- vagy orrfertőzések esetén kerülni kell.

Nincsenek megjegyzések: