2017. december 1., péntek

Siva-kirtana

A hinduizmusban a férfi istenségek közül Siva és Visnu (Krisna) a legnépszerűbbek. Sok hindu a pancsa-dévatát, vagyis az alábbi öt istenséget imádja: Visnu, Siva, Ganésa, Sakti és Szúrja. Mindegyik istenségnek számtalan neve van, valójában a hindu nevek és más kultúra keresztnevei is eredetileg Isten különböző tulajdonságaiból fakadnak. Az alábbi kis kírtanát is énekeltük a múltkori workshop alkalmával, mely Siva neveiből áll:

Siva-kirtana

Sambhó Sankara Namah Sivája Giridzsá Sankara Namah Sivája

Sambhó Sankara Namah Sivája Arunácsala Siva Namah Sivája

Óm Namah Sivája Hara Óm Namah Sivája

Sivája Namaha Sivája Namah Óm


Sambhu - Siva, a gyönyör forrása; Sankara - A kétségek eloszlatója; Namah - tiszteletemet ajánlom; Sivája - Sivának, a Kedvezőnek; Giridzsá - Párvatí, Siva hitvese; Arunácsala - Siva lakhelye a földön; Hara - A bűnök elpusztítója; Óm - univerzális hangrezgés.

Sambhu - a tizenegy Rudra (Siva különböző formáinak) egyike. Siva egyidejűleg a durva fizikai elemekbe is kiterjeszti magát, ugyanakkor a meditáció spirituális tárgya is. Ezért nevezik Sambhunak. A szót egyesek a "szvajambhú" - "önmagától született" kifejezéssel hozzák összefüggésbe. Siva, Mahésvara és Sambhu - ez a három név a teremtés, fenntartás és magsemmisítés apsketusaira is vonatkozik. Sambhu a forrása az anyagi érzéktárgyakból és az önvalóból származó örömnek is. 

Sankara - Sivának ezt a nevét többféleképpen is szokták értelmezni: "szam" + "kara" - "Aki kedvezően cselekszik". Ugyanakkor Sankarát a szamádhit, vagy az önvalóba való visszatérést is jelenti. Egy másik értelmezés szerint: "Sanka" + "hara" - "Aki megsemmisíti a kétségeket". 

Siva - Siva, aki mindig tiszta, vagy mindig kedvező a hívei felé.

Giridzsá - Párvatí, vagy Umá, az úr Siva női energiájának neve. Párvatí Himavánnak, a hegyek királyának a lánya, és a Giridzsá név a "hegyekből születetetÍ" jelenti. 

Arunácsala - Egy szent hegy Indiában, ahol Siva egy lángoló lingamként jelent meg, hogy megállítsa Brahmá és Visnu konfliktusát. 

Hara - Az, aki elpusztítja a világot, a bűnöket, a gonoszt stb. Siva az, aki felszabadít az ismétlődő születés és halál körforgásából, és megadja a móksát. Hara az, aki elveszi a bánatunkat, szenvedésünket, a kéjt, a tudatlanságot, az anyagi ragaszkodásokat és felszabadítja a lelkünket.

Nincsenek megjegyzések: