2017. december 19., kedd

Az Abszolút két arca

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Míg a visuddha csakra törvénykező, mivel megláttatja és megérteti velünk a szent törvényt, az ágjá divinatív, vagyis ez a csakra mutatja meg azt az intelligenciát, melynek alapján a teremtés kozmikus terve kibontakozik. Ez Isten intelligenciája, illetve maga Isten. Az ágjá csakra megmutatja a formával rendelkező Istent (szaguna Brahman), míg a forma nélküli Abszolútat, a nirguna Brahmant csak a koronacsakrában (szahaszrárában) érhetjük el. Az ágjá csakra azt az igényt képviseli, hogy kommunikáljunk magával Istennel és továbbadjuk ezt az élményt másoknak.

Fontos azonban, hogy a visuddhából az ágjába menjünk, és nem közvetlenül a szahaszrárába. A szahaszrára szintjén már megszűnik a másokhoz való viszonyulás, mert megszűnik az egyéni azonosság is. A szahaszrára az egyén feloldódását képviseli. Különösen, ha valaki közvetlenül a szívcsakrából megy a szahaszrárába, nem csak azt a téves filozófiai elképzelést fogja kifejleszteni, hogy a világ illúzió, hanem azt is, hogy a formával rendelkező Istenség (szaguna Brahman) nem létezik. Vagy csak a forma nélküli Abszolút (nirguna Brahman) átértelmezése a kevésbé értelmesek számára.

Azok a doktrínák, melyek szerint az egyéni önvaló azonos az isteni Önvalóval, az ágjá csakra hangsúlyozásának hiányából fakadnak. Isten mindenhatóságát, mindenütt jelenlévőségét és mindentudását csak akkor láthatjuk meg, ha megnyitjuk az ágjá csakrát és nem akkor, ha közvetlenül a szahaszrára csakrába megyünk. Az ágjá csakra alátámasztja Rámánudzsa bhéda-abhéda (azonosság a különbözőségben) doktrínájának érvényességét. Sankarával ellentétben, aki azt állította, hogy az átman (az egyéni önvaló) és a Brahman (a kozmikus Önvaló) azonosak, Rámánudzsa helyesen kijelentette, hogy egyidejűleg azonosak (abban az értelemben, hogy mindkettő egyaránt tudat) és ugyanakkor különböznek is (a kozmikus önvaló mindentudó, mindenható és mindenütt jelenlévő, míg az egyéni önvaló nem az). De erről majd több szó esik a 17. fejezetben."

Nincsenek megjegyzések: