2017. december 15., péntek

A Kundaliní-szindróma

A Kundaliní kifejezést Durgá istennővel azonosítják a tantrizmus és saktizmus számos iskolájában. A jóga-upanisadokban is számos alkalommal találjuk megemlítve, valamint olyan művekben, mint a Tantraszadbhava Tantra, Rádzsataranginí, Saradatilaka, Satcsakra-nirúpana, stb.

Számos leírást találhatunk a Kundaliní felébredésének élményéről. A felébresztett Kundaliní a múládhára csakrából halad fölfelé a szusumná (központi energiavezeték) mentén, és ahogy áthalad aez egyes csakrákon, a felébredés és a misztikus tapasztalatok különböző szitnjeit eredményezi, miután, végül eléri a szahaszrára csakrát a fejtetőn, és itt a tudat rendkívüli átalakulását eredményezi. A jógi arra törekszik, hogy a múládhárában  szunnyadó energiát felvezesse ás átalakítsa ódzsasszá.

A Kundaliní felébredésével járó fizikai hatásokat egyesek kedvező és természetes jelnek tekintik, míg mások nemkívánatos mellékhatásnak, mely a Kundlainí felébredésével kapcsolatos valamilyen problémából vagy zavarból fakad. Ez utóbbit Kundaliní-szindrómának nevezik. A gyakorlók az alábbi rézetekről szoktak beszámolni:

Önkéntelen rángások, remegés, ringatózás, viszketés, bizsergés, hangyaszerű érzetek, különösen a karokban és a lábakban. 
Energialöketek vagy energiafolyam érzete a testben
Erős hőérzet (izzadás) vagy hidegérzet, különösen, miközben az energia kelresztüláramlik a csakrákon. 
Spontán pránájáma, észanák, múdrák és bandhák végrehajtása
Időnkénti víziók vagy hangok hallása, melyek az egyes csakrákhoz kapcsolódnak. 
A szexuális vágy lecsökkenése vagy ellenkezőleg, megnövekedése, ami időnként folyamatos vagy teljes test-orgazmushoz is vezethet
érzelmi hullámzások, vagy nem kívánt, elnyomott érzelmek vagy gondolatok felszínre törése, vagy ezeknek az érzelmeknek a dominánssá válása a tudatos elmében hosszabb vagy rövidebb időre
Fejfájás, migrén, megnövekedett nyomás a koponyában
Érzelmi passzivitás
Antiszociális hajlam
Hangulatingadozások, depresszió vagy mániákus időszakok
Fájdalomérzet a test különböző részeiben, különösen a hát vagy a nyak mentén
Érzékenység a fényre, hangra, érintésre
Transz-szerű és megváltozott tudatállapotok
Az alvásciklus megzavarodása (álmatlanság vagy aluszékonyság)
Étvágyvesztés vagy falánkság
Örömérzet, határtalan szeretet és az univerzummal való egység érzése, transzcendens tudatosság
Egyes mérések szerint a tenyér hőmérsékletének esése is előfordulhat. 

Két példát is idézhetünk a Kundaliní felébredésével kapcsolatos tapasztalatokról: Egy gyakorló arról számolt be, hogy egy energiafolyamot érzett elindulni a gerince alján, és ellazult, hogy engedje felfelé áramlani. Miközben érezte, hogy az energiafolyam felfelé haladt, minden egyes csakránál orgazmusz-szerű bizsergést érzett, mintha minden egyes idegkötege felizzott volna. Egy másik beszámolóban is hasonló élményekről olvashatunk, melyet az eufória és boldogság hulláma kísért, mely lassan átjárta az egész lényét. Az energiafolyamot elektromos áramként érzékelte, mely forró volt, és a gerinc tövétől a feje tetejéig áramlott. 

Nincsenek megjegyzések: