2017. december 10., vasárnap

Úrdhva-kukkutászana D

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Úrdhva-kukkutászana D (kiemelt kakaspóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Az úrdhva-kukkutászanával megkezdődik az ötödik sorozat befejező része, mely kartámaszos pózokból áll. Az Ashtanga harmadik sorozatban már végrahajtottuk az úrdhva-kukkutászanát háromféle változatban: fejenállásból indítva (A), fellépegetve a karokon (B) és ülő helyzetből felhúzva a térdeket a hónaljba. Ez alkalommal kézenállásban igyekszünk behelyezni a lábainkat lótuszülésbe, majd onnan engedjük le a hónaljba, illetve visszaemeljük kézenállásba.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk kézenállásba lefelé néző kutyapózból.
Astau: Kilégzésre helyezzünk be a lábainkat lótuszülésbe a jobbal kezdve, majd engedjük le térdeinket a hónaljba, és emeljük fel a fejünket. Nézzünk az orrhegyünkre, és hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.
Nava: Belégzésre ismét emeljük ki a lábainkat kézenállásba, majd bontsuk a lótuszpózt.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Aktív elengedés technikája

A törzs és a térdek leeresztésénél maximálisan aktív törzzsel és karokkal kell dolgozni, a kiemelésnél pedig még aktívabbakkal. A pózba megérkezvén is fenntartunk némi tónust a karokban és a törzsben, de csak az egyensúly megtartása érdekében. A lótuszülésben igyekezzünk ellazítani a csípőt és egyidejűleg egymás felé húzni a két térdet. Tartsuk aktívan a bandhákat.

Rávezető változatok

1. Lótuszpóz kézenállásban

Ahhoz, hogy a lábainkat be tudjuk rakni lótuszba a kézenállásban, némileg homorítani kell a derekunkat. Helyezzük be először a jobb lábat, a lábfejet egészen a csípőhorpaszig letolva, majd a bal lábat, és közelítsük egymáshoz a térdeinket a lótuszban.

2. A lótusz felvételéhez és a leeresztés gyakorlásához a kárandavászana gyakorlása javasolt, többször egymás után ismételve. Itt alkartámaszban végezzük el ugyanezt a gyakorlatot, így kevésbé kell törődni az egyensúlyozással.
3. Az úrdva-kukkutászana A, B és C gyakorlása is hasznos, főleg az A változaté.

4. Az egyensúly és a leeresztés-kiemelés gyakorlásához a kézenállás-bakászana váltogatása oda-vissza szintén hasznos rávezető gyakorlat.

Egészségügyi hatások

Nyújtja a csípőt és a gerincet
Erősíti a törzset, karokat és a csuklókat
Erősíti és tonizálja a hasüreg szerveit

Ellenjavallatok: terhesség, alagút-szindróma, magas vérnyomás, szívbetegségek, agyi trombózis, térd- vagy csuklósérülés.


Nincsenek megjegyzések: