2017. december 12., kedd

A visuddha csakra megtisztítása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

Patandzsalí etikai előírások, ez esetben a szatjam és a szvádhjája segítségével ajánlja a visuddha csakra megtisztítását. Mivel a visuddha a torokcsakra és a hang csakrája, ez a központ felel a kifejezéseinkért és a nyelvhasználatunkért. A szatjam az igazmondást jelenti, de ez meghaladja az igaztalan dolgok kimondásától való tartózkodást. Ez azt jelenti, hogy a szent törvények és a kötelességek tekintetében mondjuk az igazságot. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, az igazságnak harmóniában kell lennie az etikai szabályokkal, nem létezhet különállóan. Például, az igazságot csak akkor szabad kifejezni, ha nem sért vagy semmisít meg valakit, máskülönben erőszakot (himszát) fogunk elkövetni. Ha az igazság bővebb kontextusban pusztító hatású, akkor jobban tesszük, ha csendben maradunk.

A szvádhjája jógikus előírása (nijamája) szintén ehhez a csakrához kapcsolódik. A szvádhjája a szent szövegek tanulmányozását jelenti. A szent szövegek tanulmányozása által megértjük a szent törvényt, mely az egész teremtés mögött húzódik. Igazából a visuddha csakra megnyílhat csupán attól, ha az emberiség szent könyveit tanulmányozzuk, legyenek azok a Védák, a Biblia vagy más szövegek. Ezek a szent könyvek mind az isteni törvényt fejezik ki, és mint ilyenek, a visuddha csakra megnyilvánulásai. Ezt a csakrát ima, meditáció, és más módszerek segítségével is meg tudjuk nyitni, de a hatékony és természetes módszer a csakrameditáció kombinációja a jógalégzéssel és a korábban ismertetett kiegészítő módszerekkel.

Ágjá Csakra (torokcsakra)

Elhelyezkedése: homlok
Minősége: szattva
Eleme: intelligencia
Érzéktárgy: elme
Színe: ragyogó fehér
Szirmok száma: tizenhat
Mantra: ÓM
Jantra: villámszínű háromszög

Az ágjá nem igazán egy különálló csakra, hanem legalább hat energiaközpont halmaza a koponyában. Nem azért nevezik harmadik szem-csakrának, mert a homlokunkon helyezkedik el, hanem azért, mert a koponya középpontjában van, pontosan a „harmadik szem” területe mögött. Hasonlóképpen, a köldökcsakra sem a köldökben van, hanem abban a magasságban, mint ahogy a szív- és torokcsakrák esetében is van.

Nincsenek megjegyzések: