2017. december 7., csütörtök

A visuddha és a zsenik

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ez a képesség a visuddha csakra megnyitásától függ. Ez az erő hatalmas, ezért csak akkor kísérletezzünk vele, ha az összes alatta lévő csakra megnyílt. Ha a visuddha spontán módon megnyílik a korábban felhalmozott karma következtében, ez a megnyílás, mint Mozart esetében, hasznos lehet az egész emberiség számára, de nem biztos, hogy saját maga számára az. Mozart fiatalon halt meg, szerencsétlen körülmények között, mint sok más zseni előtte és utána.

A jóga lehetőséget ad számunkra, hogy lépésről lépésre nyissuk meg a csakráinkat. Ha megnyitjuk az anáhatát, akkor nagy szolgálatot tudunk végezni mindenkinek, aki kapcsolatba kerül velünk, de a visuddha megnyitása az, ami képessé tesz bennünket arra, hogy a jövő nemzedékeinek is segítséget nyújtsunk.

Mindkét csakra azonban a manipúra integráló erejére hagyatkozik ahhoz, hogy ez a szolgálat pozitív és egységes tapasztalat legyen és maradjon az egyén számára, aki keresztülmegy ezen az átalakuláson. A jóga hihetetlen hatalommal bír. Ahhoz, hogy megfelelően learathassuk, az egyéni képességeinkkel összhangban kell gyakorolnunk a technikáit. Míg a manipúra asszimilatív funkcióval rendelkezik, az anáhata pedig relatívval, a visuddha döntéshozó funkciójú: megnyit bennünket az isteni törvénynek. Azonban, ha a visuddhánk nyitott, de az alsóbb csakrák nem azok, olyan vízionáriussá válhatunk, aki ismeretlenül és félreértve hal meg, csak hogy évekkel a halála után találjanak rá a munkájára és ismerjék el, mint ahogy J.S. Bach vagy Vincent van Gogh esetében történt. Vagy megeshet, hogy beleőrülünk a zsenialitásunkba, és mások húznak belőle hasznot, mint Nicola Tesla esetében. Ha az anáhatánk is nyitott, akkor esélyes, hogy harmóniában leszünk a környező közösséggel és megkapjuk a támogatásukat. Ha a manipúra is nyitott, akkor képesek leszünk saját magunk megváltoztatni a világot, és az életünk során is irányítani tudjuk a befolyásunkat, mint ahogy például Thomas Edison esetében történt. Ez egy nagyon szerencsés együttállás.

Ha a visuddha teljesen nyitott, az eredmény az lesz, amit az upanisadok vigjánának (mély vagy megvalósított tudásnak) neveznek, Patandzsalí pedig ritának (szent törvénynek) (Jóga-szútra 1.48). Egyes misztikusok azonban kihagyják a visuddhát, és a szívcsakrából közvetlenül az ágjába, vagy akár a szahaszrárába mennek. Ha kihagyjuk a visuddhát, az ahhoz a téves filozófiához vezethet, hogy az a világ egy illúzió. A világ nem illúzió, hanem valóság. Ez a világ Isten legszentebb, legértékesebb ajándéka minden élőlénynek. Minden szépségében értékelni kell. 

Nincsenek megjegyzések: