2017. december 14., csütörtök

Az ágjá csakra

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Az ágjá csakra a harmadik agylebenyben helyezkedik el. Ez a lebeny nagy jelentőséggel bír, mivel az agy fő endokrin és neurológiai kapcsolórendszerei veszik körül – az agyalapi és a tobozmirigy, valamint a thalamusz és a hipothalamusz. Ezek a lebenyek gerincfolyadékkal töltött üregek, és közvetlen kapcsolatban állnak a keresztcsonttal. A keresztcsont az SI-ízületekben lebeg (feltéve, ha megfelelően funkcionálnak és nem akadályozza a működésüket az agresszív ászana-gyakorlás), és folyamatosan előre-hátra billeg (ezt a mozgást nutációnak és ellen-nutációnak nevezik). Ez a mozgás felfelé pumpálja a gerincfolyadékot a gerincoszlopban az agy felé. Ezt a pumpálást a koponyaalap csontjai is elősegítik.

A gerincfolyadék összefüggésben van a Kundaliní jelenségével. Emlékezzünk rá, hogy a szvádhisthána csakra, vagyis a keresztcsont volt a Kundaliní otthona, mielőtt visszazuhant a múládhára csakrába. A keresztcsontnak és a szakrális csakrának fontos szerepe van a Kundaliní felemelésében az ágjá csakrába, a harmadik agylebeny területére. Ezért fontos, hogy a mennyei evolúciónk motorjává tegyük a szakrális csakrát, és nem az állati ösztönök kiszolgálójává.

Az ágjá csakra a prána lunáris tárháza is, és mint ilyen, közvetlen kapcsolatban van a manipúra csakrával. A manipúra a szoláris prána tárháza, és katabolikus, férfi természettel rendelkezik. Az ágjá csakra a hold-prána tárháza, a természete nőies, tápláló és anabolikus. A két csakrát a nádí sódhana pránájáma segítségével tudjuk összekapcsolni és harmonizálni, melyet a Pránájáma: a jóga lélegzete című könyvemben ismertettem.

A manipúra csakra uralja a modern társadalmat, míg az ágjá csakra jelen pillanatban csupán egy vízió és egy ígéret a jövőre nézve. Ezt az a tény is tükrözi, hogy az összes termelőüzemben férfiak dominálnak, és miközben a felelős vezetők megértik, hogy fel kell osztanunk a világot, ki kell termelnünk az ásványokat, gyárakat kell építenünk és profitot kell termelnünk (ezek mint férfias, metabolikus fogalmak), az az elképzelés, hogy az egész bolygó egy nagy élő szervezet, melyet táplálni kell (anabolikus fogalom) – és ami akadályozhatja a profit-termelést – sokak számára még mindig túlzottan intuitív és bal agyféltekés elképzelés. 

Nincsenek megjegyzések: