2017. december 26., kedd

Önátadás Isten iránt

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A misztikus állapot közben az Óm hangot halljuk. Ahhoz, hogy meghalljuk ezt a Legfelsőbb Lény által létrehozott hangot, az ágjá csakrába kell helyezni a pránát. Ez a jógikus értelmezése annak, amikor fürdőt veszünk a három folyó találkozásánál, a mukti-trivénínél. Bár a pránát a harmadik szem-csakrába kell helyezni, magát a misztikus szótagot a szívcsakrában (anáhata) halljuk, mivel e két csakra szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ha azonban az ágjá csakra eksztázisába merülve maradunk, akkor majdnem lehetetlen továbbadni az élményeinket és megértve lenni. Az isteni szolgálat és isteni szeretet élete érdekében vissza kell lépnünk, és a szívcsakrába (anáhata) kell helyeznünk a pránát.

Az ágjához két etikai vezérelv, Patandzsalí szvádhjája és ísvara-pranidhána elvei kapcsolódnak. Először tekintsük át a szvádhjája fontosságát.

A szvádhjája a szent szövegek tanulmányozását jelenti. A valláson belül manapság látható korrupciónak nem szabad visszatartania bennünket abban, hogy az írott tradíción belül is keressük a szentséget. A korrupció nem csak a vallásra korlátozódik: az emberek pontosan ugyanezt tették a társadalmi mozgalmakkal, valamint a politikai és gazdasági rendszerekkel. Bárhová megy a mohóság és a hatalom, ott megjelenik a korrupció. Naivan tanulmányozva a szentírásokat, előítéletek és az emberek által alkotott zavart elképzelések nélkül, próbáljunk kapcsolódni a látnokok eredeti víziójához, legyenek azok a védikus Risik, Gautama Buddha, Lao Ce vagy Jézus Krisztus. Az ilyen tudást szvádhjájának nevezik, és ahogy Patandzsalí mondja, meg fogja nyilvánítani az ísta-dévatánkat, ami Isten számunkra megfelelő formáját jelenti (Jóga-szútra 2.44).

Ha ez a megnyilatkoztatás megtörtént, életbe lép Patandzsalí második előírása (nijamája), mely ehhez a csakrához kapcsolódik. Ez az ísvara-pranidhána, ami az Isten általunk választott formája előtti meghódolás. Ennek a meghódolásnak szintén több szintje vagy fázisa van. A kezdeti szinten csak imádkozunk és kérjük Isten irányítását. Azt kérjük, hogy tisztítson meg az alacsonyabb vagy önző késztetéseinktől, és erősítse meg a vonzódásunkat a szent dolgok iránt. Utána irányításért folyamodunk: megkérjük Istent, hogy mutassa meg az irányt, amerre mennünk kell. Végül egyre inkább a háttérbe lépünk, és engedjük, hogy Isten cselekedjen rajtunk keresztül – hogy Isten rajtunk keresztül nyilvánítsa meg az akaratát.

Ahhoz, hogy ebből bármi történjen, először fel kell ismernünk a formával rendelkező Istent (szaguna Brahmant), vagyis az immanens Istent, mivel a forma nélküli Abszolút, vagyis a transzcendens Isten nem cselekszik és nem hajt végre semmit. Ha isteni életet akarunk élni, akkor először a formával rendelkező Istent kell megtalálnunk, melynek a megnyilvánulása és kifejeződése a világ és az emberi társadalom. Ha közvetlenül a szahaszrárába, a koronacsakrába megyünk, mely a légzéscikluson kívül esik, nem fogunk túl sok inspirációt kapni ahhoz, hogy elvigyük az isteni szeretetet ebbe a társadalomba és a világba, mivel a szahaszrára a forma nélküli Abszolút és a nagy feloldódás (nirvána) felé vezet. Csak akkor szabad erre a feloldódásra vágyni, ha végrehajtottuk a szvadharmánkat (szent kötelességünket), ami azt jelenti, hogy megtesszük a személyes hozzájárulásunkat az isteni élethez és az istenszeretethez a Földön." 

Nincsenek megjegyzések: