2017. december 8., péntek

A titokzatos Kundaliní

Egy korábbi bejegyzésemben már szót ejtettem arról, hogy mi a Kundaliní és hogyan lehet felébreszteni. Vannak olyan spirituális gyakorlók, akik egyenlőségjelet tesznek a Kundaliní felébresztése és az önmegvalósítás közé. Az Önvaló megismerésének azonban számtalan aspektusa van, és miközben a gyakorló halad a lelki útján, az összes felhalmozott karmikus visszahatást és téves elképzelést, az Önvalóra rakódó hamis azonosság rétegeit is el kell égetni a gyakorlás tüzében. Tehát nem igazán értek egyet azokkal sem, akik egy Saktipát-mester érintésétől várják a megvilágosodást, sem azokkal, akik azt mondják, hogy az önmegvalósítás nem igényel erőfeszítést, csupán a tudatára kell ébrednünk annak, hogy nem vagyunk ez, nem vagyunk az,. stb. hanem a Tudat vagyunk. A Kundaliní felébredése vagy felébresztése valóban segíthet abban, hogy a spirituális gyakorlatunkhoz több erőnk, hitünk és eltökéltségünk legyen, de csupán egy rakétahajtóműnek tekinthető, melyet meg kell tanulni irányítani, és tudnunk kell, hogy hol vagyunk, és hová szeretnénk eljutni. A karma-jóga, gjána-jóga és bhakti-jóga útjait együttesen kell járni ahhoz, hogy elérjük a sikert. A nyolcfokú jóga rendszerének első négy fokozatát, a hatha-jógát a karma-jóga részének tekinthetjük, míg a négy magasabb fokozatot, a rádzsa-jógát a gjána-jóga részének tekinthetjük, hiszen csak az lesz sikeres bennük, aki a tudás művelésében is elmélyül. Vagyis a meditáció nem csak technika, hanem egy belső utazás is egyben, melynek során tájékozódnod kell, tudnod kell, hogy hol jársz, merre tartasz, és mit szeretnél elérni. 

Egy ismerősöm írt egy remek bejegyzést a Kundaliní és a mantrázás kapcsolatáról, ezt szeretném most megosztani veletek:

"- Azt olvastam, hogy a Kundalíni energia kígyó a gerinc alján alszik, és fölébredése által kezdődhet meg a hatékony és örömteli spirituális gyakorlás. Mit tegyek, hogy bennem is fölébredjen? 

- A Kundalini felemelkedése ahhoz hasonlítható, mint amikor szörpöt készítesz. Lehet a szörp híg vagy sűrű, citromos, málnás, és még sokféle ízű. 

- Nem értelek, mire utalsz ezzel? 

- A víz ott kell legyen minden szörpben: a hasonlatomban a víz az energia maga, ami felébredésekor áthatja az egész gerinc oszlopot, a fejtetőt, majd áthatja a teljes testet, ami borzong tőle, és egy pillanat alatt megállítja az elmét is. 

- Mi a szörp íze? 

- Az elképzeléseid összessége. A meditációd elképzelt tárgya. Ha rá rögzíted a figyelmed, fölébred a kígyó. Nem kígyóként tapasztalod, hanem a meditációd tárgyának áldásaként: feldereng a valóság. 

- Miért mondod, hogy elképzelt? Isten mantra formáján meditálok. Az nem elképzelt. 

- A mantra amit mondasz egy kapszula. A kapszula nem a gyógyszer, a kapszulában van a gyógyszer. 

- Dehát azt mondtad tegnap, hogy a mantra az Úr önmaga! 

- Igazat mondtam. A kapszulát az elképzeléseid alkotják. Mint ahogyan a testedet, az energia vezetékeidet és a körülményeidet is. Mindezek a gondolataid megkövült formái, következményei. Azt hitted, hogy az elméddel megértheted Őt. Pedig nem fog menni. 

- Akkor miért tanácsoltad, hogy tanuljam a szentírásokat? 

- Mert meg kellett magad győznöd a mantra ismétléséről. 

- Akkor most mit tegyek? 

- Mondd tovább a mantrád éjjel és nappal, megállás nélkül. Miután felébredt az energiád, megtanít a mantra szeretni. Amikor pedig készen állsz, megmutatja, hogy ki vagy valójában és örökké."

Nincsenek megjegyzések: