2013. június 30., vasárnap

Az elkerülhetetlen fájdalom

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Szükséges, karmikus fájdalom

A fájdalomnak ezt a formáját a nyugatiak számára nehezebb megérteni, mivel a karma fogalma is szerepel benne. Múltbeli tetteink, szavaink és gondolataink által hoztuk létre azt, akik ma vagyunk, beleértve, Patandzsali szerint, a testünk típusát, az életünk hosszát, és a halál módját, amit át fogunk élni. Amikor Patandzsali azt mondta, hogy a jövőbeni fájdalmat el kell kerülni, nem beszélt a múltbeli fájdalomról. Ebben a kontextusban a múltbeli fájdalom az a fájdalom, amit a múltbeli tetteinkkel létrehoztunk. Most vagy a jövőben fogjuk megtapasztalni. Nem ítélhetjük el múltbeli tetteinket. Ha a tetteink magjai kicsíráztak, a tettekhez kapcsolódó karmát nem lehet megakadályozni, és a belőlük származó fájdalmat el kell viselnünk, méghozzá nem felháborodva tűrni, hanem önként elfogadni, mint olyat, ami nekünk rendeltetett. Ha önként elfogadjuk, akkor karmikus tisztuláshoz fog vezetni, és el fogja égetni az adott fájdalomhoz kapcsolódó múltbeli karmát.

Az életben időnként át kell esnünk elengedési folyamatokon, és ezek nem lehetnek teljesek a fájdalmas érzések nélkül. A gyász egy ilyen folyamat példája lehet. Senki nem vonja kétségbe, hogy egy szeretett hozzátartozó halálát egy esetlegesen hosszú gyász-időszak követheti, mely alatt hozzászokunk az elengedés gondolatához. Ezek a folyamatok csak akkor érhetik el céljukat, ha szándékosan és tudatosan belekezdünk.

A karmikus fájdalom egy ászanában az a fájdalom, amitől nem tudunk megszabadulni az anatómiai tudakozódás vagy a részletekre való odafigyelés által. Ha minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy kijavítsuk a pózt, és a fájdalom mégis megmarad, akkor lehet, hogy szükséges, karmikus fájdalomról van szó, amit el kell viselnünk. Egy jógi számára nagy kihívást jelenthet, ha tudja, hogy minden tőle telhetőt megtett, mégis tovább szenved. Sok ember ekkor hagyja abba a gyakorlást, mert úgy érzi, hogy igazságtalanul bántak vele. Ha mégis sikerül folytatnunk a gyakorlásunkat, akkor ezáltal tápláljuk a tapaszt, a képességet, hogy a nehézségek ellenére is fenntartsuk a gyakorlásunkat. Ha nem vagyunk hajlandóak keresztülmenni a karmikus fájdalmon, és elviselni, akkor megáll a jógikus fejlődésünk.

Ebben a tekintetben a jóga hasonlít egy házassághoz. Amikor összeházasodunk, elkötelezzük magunkat a partnerünk mellett jóban-rosszban. Ugyanerre a megingathatatlan elkötelezettségre van szükség az ászana-gyakorlásban is. Ennek azonban intelligens elköteleződésnek kell lennie. Képesnek kell lennünk egyértelműen azonosítani, hogy a fájdalom a helytelen technika elkerülhető következménye, vagy pedig a múltban elkövetett bűneink következménye. ezt úgy érhetjük el, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy helyesen végezzük az ászanákat, és ezért kétségek nélkül biztosak lehetünk abban, hogy nem elkerülhető az a fájdalom, amit átélünk.

Figyelmeztetés: Ha nem vagyunk képesek helyesen meghatározni a fájdalom jellegét, azzal még rosszabbá tehetjük a dolgokat. Ne feledjük, hogy az ászana közben tapasztalt fájdalom túlnyomó többsége szükségtelen, és a hibás technika következménye. Sohase fogadjuk el, hogy karmikus fájdalmat élünk át, amíg kétség nélkül kizártuk annak a lehetőségét, hogy a helytelen végrehajtás okozza. Ez a pont rámutat az anatómiai kutatás fontosságára. Ha megfelelő megértéssel rendelkezünk a test anatómiai elveiről, valamint a szóban forgó pózról, akkor tudni fogjuk, hogy mindent megtettünk-e a fájdalom elkerüléséhez. Az anatómiai tudás segítségével határozhatjuk meg, hogy a fájdalmunk karmikus vagy sem.

Az előző bekezdésekben részletezett utasításokkal könnyedén vissza lehet élni. Sok esetben a gyakorlók örömmel elfogadják a tényt, hogy a fájdalom, amit átélnek, szükséges, és így nem kell felelősséget vállalniuk arra, hogy megváltoztassák az ászanához fűződő viszonyukat. A fájdalom helyes meghatározásához keressünk fel egy olyan jógaoktatót, aki részletesen ismeri az anatómiát és az ászanák összhangját. A következő rész semmiképpen nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt. Ha folyamatos fájdalmat tapasztalunk, akkor feltétlenül vitassuk azt meg a kezelőorvosunkkal!"

Nincsenek megjegyzések: