2013. június 8., szombat

Az Ashtanga-jóga antikvitása

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Ötödik fejezet
Az Ashtanga-jóga antikvitása

Sokszor megközelítettek már olyan tanítványok, akiket zavarba hoztak egyes modern tudósok állításai, miszerint az Ashtanga-jóga egy modern találmány. Ez a rövid fejezet megerősíti, hogy az Ashtanga vinyásza jóga valóban egy ősi gyakorlat, és bizonyítékokat is felsorolok ezen állítás alátámasztására. Ezt létfontosságú pontnak tartom, mert ha megértjük, hogy a szádhanánk (gyakorlásunk) egy élő, de ősi tradíciótól száll alá, és ha energetikailag összekapcsolódunk ezzel a tradícióval, akkor ez teljesen más szintre fogja emelni a gyakorlásunkat; vagyis nem csak fizikailag, hanem spirituálisan is át fog alakítani bennünket.

Az Ashtanga vinyásza jóga a Védák termékeny földjéből nőtt ki, amelyek az ősi tudás hatalmas tömegét alkotják. Amint az első fejezetben is megjegyeztük, négy fő védikus szöveg van, A Rig-Véda, Száma-Véda, Jadzsur-Véda és Atharva-Véda. Ugyancsak négy upavéda (kiegészítő Véda) van, amelyek az orvostudomány (ájurvéda), közgazdaságtan (arthavéda), hadviselés (dhanurvéda) és művészetek (gándharva-véda) témáival foglalkoznak. A Védák hat testrésszel (védángával) is rendelkeznek, melyek a szanszkrit nyelvtan (vjákarana), asztrológia (dzsjótisa), etimológia (nirukta), fonetika (síksa), versmérték (cshandasz) és a rituálé (kalpa). A védikus tanítás hat filozófiai rendszerre oszlik, melyeket darsanáknak neveznek: logika (njája), kozmológia (vaisésika), teremtés (számkhja) pszichológia (jóga), védikus rituálé (mímámsza) és a végső valóság (védánta).

A jóga, vagyis a pszichológia ősi védikus ága nem kel versenyre az öt másik darsanával, hanem inkább együttműködik velük. Ennek megfelelően a jóga a számkhja-darsana tanításait használja filozófiájaként (a számkhja tanítása annak vizsgálatából áll, hogy a világot alkotó jelenségek huszonöt kategóriába oszthatók. Ennek köszönhető, hogy a számkhja kifejezést sok esetben „kategorizálás”-ként fordítják. Patandzsali elfogadja a számkhja huszonöt kategóriáját, de hozzáad egy huszonhatodikat: Ísvarát, vagyis Istent); ebből a szempontból a jógát a számkhja pszichológiai ágának is tekinthetjük. A jóga a njája-darsana eredményeit is alkalmazza a logikával kapcsolatban. Azonban az összes többi darsana a jóga-darsanára tekint szaktekintélyként a meditációban.

Patandzsali, a Jóga-szútra szerzőjeként hozzájárult a jóga-darsanához; valamint a vjákarana védángához is, amikor megírta Nagy kommentárját (Mahábhásjáját) Pánini nyelvtanához. Ezen kívül, összeállított egy tanulmányt az egyik upavédával kapcsolatban, nevezetesen a Csaraka-szamhitá című ájurvédikus szöveget. Vjásza, a Brahma-szútra szerzője, mely a Védántával kapcsolatos alapvető szöveg, ugyancsak a Patandzsali-féle Jóga-szútrához fűzött legfontosabb kommentár szerzője. Patandzsali Jóga-szútrája az az alapvető szöveg, amelyet az Ashtanga-jóga minden változatában elfogadnak. Így azt találjuk, hogy általában a jóga, és különösen az Ashtanga-jóga több pontot is összefonódik a védikus tudomány más ágaival.

Mégis, mi az Ashtanga vinyásza jóga forrása? A vinyásza módszer csupán az egyik iskola, amely Patandzsali Ashtanga-jógájának általános terminusába sorolható, és szigorúan szólva, az Ashtanga-jóga és Ashtanga vinyásza jóga kifejezések nem azonosak. Egyes modern nyugati tudósok azzal érveltek, hogy az Ashtanga vinyásza jóga bizonyára modern találmány, mert számos ászanát magában foglal, és mert úgy tűnik, hogy nincs írásos bizonyíték arra, hogy ősi gyökerei vannak. Mindkét érv helytelen, ahogy a következőkben elmagyarázom."

Nincsenek megjegyzések: