2013. június 12., szerda

Napforduló-riport - Haklik Márti, a Gerilla

Közeleg a Napforduló Jógafesztivál, egészen pontosan június 23-án, vasárnap reggel 8-tól este 8-ig fog tartani non-stop, a tavalyi helszínen, vagyis a nagy platánfa alatt, a Margitszigeten, melyet szépen körbemosott, de végül érintetlenül hagyott az áradás. Idén is elindulnak az interjúk, főleg az új szereplőkkel, és azokkal, akik még nem szólaltak meg: a szervezőkkel.

G: Haklik Mártival állunk (ülünk) szemben, a magyarországi Gerilla Jóga szülőanyjával. Hogy találkoztál a jógával?

M: Sivananda-jóga órán voltam a Margit-szigeten 20 éves koromban. Jártam is egy ideig, csak az oktató babát várt és nem tartott több órát.Utána jött a tai-chi, végül vissza kanyarodtam a jógához.

G: És mióta oktatód a jógát?

M: 2009 óta, alkalmazott jógát oktatok, vagyis gerincjógát és női jógát.

G: Hogy jött a Gerilla-jóga?

M: Az ötlet úgy jött, hogy volt egy srác, aki járt hozzám, és kérdezte, hogy miért nem megyünk ki a szabadba? Közben én is olyan anyagi helyzetbe kerültem, hogy nem tudtam volna jógaóráért fizetni, akkor ez a kettő összejött, és gyerünk ki a szabadba, ingyenes óra, friss levegő, madarak, fák, ég, fű. Innen indult, és úgy nőtte ki magát, hogy nem tudtam minden két hétben ennyi embernek órát tartani, és egyre több oktatóra lett szükség. Aztán az is lett a cél, hogy az emberek ismerkedjenek az irányzatokkal, oktatókkal kötöttségek nélkül.

G: Hány éve van Gerilla jóga?

M: Kettő. Ez a harmadik szezon, és „posztról posztra” terjed. Most már szinte tényleg minden irányzat volt.

G: Időjárás-ügyileg egy kicsit nehézkesen indul az idei szezon.

M: Az első alkalommal szerencsénk volt, mert pont arra a másfél órára sütött ki a nap, és voltunk vagy 80-an.

G: Úgy tudom, hogy két-három tanár szokott párhuzamosan órát tartani. A látogatók közül ki hogyan dönti el, hogy melyik órát választja?

M: Általában van egy kezdőbb óra, és egy haladó óra. A legtöbben előre eldöntik, de van, aki a helyszínen, szimpátia alapján dönti el, illetve én szoktam irányítani a későn jövőket, hogy melyik óra merre van.

G: Mik a perspektívák, hová tud fejlődni ez a mozgalom?

M: Megalakult a győri Gerilla, van egy oktató lány, aki ezt elindította, és most már ott is két hetente jógáznak. A cél az lenne, hogy a vidéki városokban is legyenek oktatók, akik ezzel foglalkoznak, és így a jóga könnyebben „terjed”. Fontos, minden irányzatot megismerjenek az emberek, és el tudják dönteni, hogy hová szeretnének későbbiekben járni. Ez sosem lesz olyan, mint egy „igazi” jógaóra, de első lépcsőnek nagyon jó. Sokan kezdtek el jógázni a Gerillával.

G: További tervek?

M: Nem mondom el, mert még valaki megcsinálja! Meglepetés :-) De valójában a vidéki Gerilla-mozgalom fejlesztése a cél.

G: Akkor reméljük, hogy az időjárás is velünk lesz, és minden akadály elhárul a június 23-i Napforduló megrendezése elől, és az idei fesztivál még nagyobb siker lesz,mint a tavalyi! 


Nyereményjáték lesz idén is:
Ha szeretnél részt venni, tedd a következőt: 
1. Lájkold a Napforduló Facebook oldalát: http://www.facebook.com/napfordulojogafesztival
2. Jelezd részvételedet az eseményen: http://www.facebook.com/events/312574135542993/
3. Oszd meg az eseményt az idővonaladon (a fesztivál dátuma előtt)!
4. Gyere el a fesztiválra, és regisztrálj a helyszínen!

Nyeremények: 1 db 10 alkalmas jógabérlet az Atma Centerbe, 1 db korlátlan havi bérlet az Atmába, és a főnyeremény: 1 db Ashtanga Black Mat, amilyenen az Atmában is jógázunk! Mindegyik nyereményhez jár egy ingyenes ebédmeghívás is 2 fő részére! Hajtsatok a nyereményekért!

További infók a Napforduló Jógafesztiválról:


Nincsenek megjegyzések: