2013. június 15., szombat

A négy védikus pap

Újabb részlet Gregor Maehle Asthanga-könyvéből:

"Az Ashtanga vinyásza jóga, mint a Védák kiegészítője

Az Ashtanga vinyásza rendszer, amelynek szerzője Vámana, a védikus bölcs nem modern találmány, hanem a védikus rendszerek legősibb változatát követi. Igazából a Védák kiegészítője. A filozófiai rendszerek (darsanák) közül a legrégebbi valószínűleg a Mímámsza darsana. A Mímámsza a védikus rituálékat írja le és elemzi. A terjengős védikus rituálék nem értelmetlen zagyvalékból állnak, ahogyan egyes nyugati szakértők állítják, hanem az egész kozmosz szimbolikus reprezentációi. Bár a jóga gyakorlása nem tartalmaz semmilyen tradicionális védikus rituálét, mindazonáltal szoros kapcsolatban áll velük, és a befolyásuk alatt áll, mint ahogyan azt a Brihad-áranjaka Upanisad, a Védák egyik legrégebbi filozófiai értekezése egyik részéből is láthatjuk:

Jágjavalkját, az upanisádikus risik legfontosabbikát egy párbeszédre hívja Dzsanaka király. Előtte azonban kilenc tanult udvari pap veti vizsgálat alá. A papok ellenségesek az erdőből érkezett kívülállóval szemben, mert aggódnak, hogy befolyásra tesz szert az uralkodó felett, így próbálnak felülkerekedni rajta a vitában.
Jágjavalkja első ellenfele Asvala hibásan azt feltételezi, hogy Jágjavalkjának nincs megértése a rituálékról, és megkérdezi tőle, hogy a védikus rituálé végrehajtója hogyan éri el a muktit (felszabadulást). Jágjavalkja válaszában kitér arra, hogy mit képvisel a rituálét végző négy pap: A hótri képviseli a tüzet és a beszédet, az adhvarjú képviseli a szemet és a napot, az udgátri a szelet és a légzést, a bráhma pedig az elmét és a holdat. A tüzet, napot, szelet és a holdat Agni, Szavitri, Váju és Szóma képviseli, akik elfogadják a rituálét. A szél (Váju) az életerőt (pránát) képviseli, ugyanis a prána különböző formáit vájuknak nevezik. A jóga szerint a testen belül a Nap a gyomorban helyezkedik el, míg a Hold az úgynevezett szóma-csakrában, a lágy szájpadlás tövénél található a fejben. De a tűz, a Hold és a Nap a három fő energiacsatorna, az ídá (hold), pingalá (nap) és a szusumná (tűz). A tűz, Hold és Nap a hat csakrát is képviseli: a tűz a múládhára és szvádhisthána csakrákat, a Nap a manipúra és anáhata csakrákat, a Hold pedig a visuddha és ágjá csakrákat.

Így magyarázza Jágjavalkja a négy pap feladatkörét, akik a beszéd/hang, látás, légzés és elme funkcióit is képviselik. E négy képesség által éri el a védikus rituálé végzője a felszabadulást, mondja. Hasonlóképpen, a hang, látás, légzés és az elme az Ashtanga vinyásza jóga meghatározói is."

Nincsenek megjegyzések: