2013. június 10., hétfő

Elengedés a gyakorlatban

A múlt héten osztottam az észt az elengedéssel kapcsolatban, hát most eljött az ideje annak is, hogy a valóságban is gyakoroljuk. Az Atma Buda ugyanis végérvényesen bezárt, és azt lehet mondani, hogy ez nem a mi döntésünk volt. Ilyenkor pedig az embernek meg kell tanulnia elengedni a helyzetet, amit megszokott, amihez elkezdett ragaszkodni, és ami esetleg nem engedte, hogy továbblépjen új kihívások, új célok felé. A külső körülmények változására úgy is reagálhatunk, hogy áldozatnak tekintjük magunkat, és azon mérgelődünk, hogy elbánt velünk az élet, de arra is használhatjuk, hogy megerősödjünk, még eltökéltebbé váljunk a céljaink elérésében, akkor is, ha a helyzet látszólag kedvező vagy éppen kedvezőtlen irányba változik. 

Az Atma Buda megszűnése nyilván nem csak nekünk, az ott oktató tanároknak szívfájdalom, hanem azoknak is, akiknek a Bem rakpart esett a leginkább közel, és akik szerettek az órákra járni. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy nem szavaztak elegen az Atma Budára, főleg az utóbbi egy-két hónapban, és a nyári hónapokban is valószínűleg ez lett volna a helyzet, így a központ kezdett veszteséges lenni. A bezárás oka azonban nem közvetlenül ez volt, mint ahogy a következőkből ki fog derülni. A helyzet azonban lehetőséget adott arra a lépésre, amit már régóta fontolgattunk, hogy tovább lépjünk, és Budán is egy, a pestihez hasonló központot hozzunk létre, étteremmel, shoppal és jógával. 

Most pedig következzék az Atma Buda hiteles története, természetesen megváltoztatott nevekkel. Ha jól emlékszem, négy évvel ezelőtt béreltük ki a Bem rakparti lakást egy ingatlanhasznosító Kft-től, amelynek arab tulajdonosai készséggel belementek mindenféle átalakításba, amire szükségünk volt, hogy a lakásban legyen két öltöző, két zuhanyzó, és két használható jógaterem. A tulajdonos papíron egy magánszemély volt, akit akkor még nem ismertünk, de a Kft-nek volt egy ingatlanhasznosítási szerződése a tulajjal. Így hát nyugodt szívvel belevágtunk a dologba. 

Az első jelzés, hogy itt valami nincs rendjén, tavaly ősszel érkezett, amikor az OTP banktól kirendelt ingatlanszakértő bejelentkezett, hogy felértékelje a lakást, mivel hiteltartozás van rajta, aminek a törlesztése akadozik. Idén tavasszal már egy végrehajtó jelentkezett, aki azt mondta, hogy a lakást hamarosan árverésre bocsátják, mert a tulaj nem fizeti a törlesztőrészleteit. Ekkor mi beszéltünk az ingatlanos Kft-vel, ők azt ígérték, hogy megakadályozzák az árverést. A tulajjal is beszéltünk, akitől megtudtuk, hogy semmisnek tekinti a Kft-vel kötött szerződést, mert szerinte hamisítvány, és már két éve pereli őket okirat-hamisításért. 

Tulajdonosi jogait azonban látszólag nem nagyon akarta gyakorolni, mert nem kifogásolta, hogy nem neki fizetjük a bérleti díjat, sőt, mint utóbb kiderült, a törlesztéssel is elmaradt, így az ingatlant április körül visszavonhatatlanul elárverezték. Új tulajdonosa egy ingatlan-alap Kft. A birtokbavétel két hete pénteken reggel történt, éppen a Mysore óra után. Rendőrség, zárszakértő, bírósági végrehajtó és az új tulajdonost képviselő emberek jelentek meg, és ha nem lett volna ott senki, minden bizonnyal feltörik az ajtót, és lecserélik a zárakat. Így is lecserélték, de előtte megengedték, hogy elvigyük, amit akartunk, illetve 30 napra vállalták a hátrahagyott ingóságok megőrzését, amiket hamarosan szintén el fogunk szállítani onnan. A jóféle gumipadló, és az Antigravity vasszerkezet sajnos marad, nem is tudnánk hová tenni.

Az új tulaj képviselője felajánlotta, hogy kérjünk egy bérlési ajánlatot, hátha belemegy a Kft. Végül kiderült, hogy legfeljebb hosszú távra, és magasabb bérleti díjért adnák ki, mint amennyiért eddig béreltük. Így a központ pénzügyileg már erősen veszteséges lett volna, és egyébként is tovább akartunk lépni.

A stratégia tehát most az, hogy a nyári, általában alacsonyabb látogatottságú időszakra kibővített órarenddel megy tovább az Atma Pest, úgyhogy aki tud, azt bátorítjuk, hogy járjon oda, és legyen türelemmel a kényelmetlenségek miatt. Kerékpárral, tömegközlekedéssel 15-20 perc alatt át lehet érni a Margit-hídtól a Kálvin térre. A legnépszerűbb órákat megpróbáltuk beilleszteni az órarendbe, és ha lesz még igény, akkor szívesen tovább bővítjük majd, bár az esti fő időszakot már sikerült teljesen telepakolni órákkal. 

Az Atma Buda pedig remélhetőleg szeptemberre újjászületik hamvaiból, méghozzá nagyobb és szebb helyen, ahol lesz étterem, shop és jógatermek is. Az elhelyezkedése még számunkra is ismeretlen, hiszen most kezdjük el nézegetni a kiadó ingatlanokat. Elsősorban konyhával is rendelkező éttermet keresünk, ahol van elég négyzetméter a jógához is, és lehetőleg forgalmas csomópontok közelében, jól megközepíthető helyen legyen. Ha ebben bárki tud segíteni, akkor keressen meg engem (gauranga@brihaspati.net vagy 06309140839), illetve küldjétek a pozitív energiákat, hogy minél hamarabb sikerüljön megtalálni a következő központot, és így a budai közönséget is még magasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hiába szomorú a történet, a lényeg nem változott: az órák továbbra is szuperek, akár Pesten, akár Budán vagyunk :-)
Ezúton is ezer köszönet :-)