2013. június 29., szombat

Szükséges és szükségtelen fájdalom

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Kreatív diszkomfort

Az ászana gyakorlása közben fontos, hogy megértsük a különbséget a fájdalom és a diszkomfort között. Amikor nyújtunk egy izmot, vagy kitartunk egy pózt, mely sok erőt követel, az elkerülhetetlenül magában foglal egy bizonyos mennyiségű diszkomfortot. Ez a diszkomfort az izom nyújtásából, erősítéséből származik, és mindkettő a gyakorlás céljai közé tartozik. Az ászanával kapcsolatban tehát elmondhatjuk: „ha nincs diszkomfort, akkor nincs eredmény sem”. (Azok a pózok, amelyeket pránájáma vagy meditáció közben hosszú ideig ki kell tartani, kivételt képeznek, mert teljesen kényelmesnek kell lenniük.) Ha viszont a diszkomfort fájdalomba csap át, akkor sérülések következhetnek be. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a fájdalmat ízületben, a szalagokban vagy inakban érezzük. Ha fájdalmat érzünk, akkor vissza kell fognunk magunkat, vagy módosítani kell a pózt, és pontosabban kell dolgozni, hogy vissza tudjunk térni a diszkomfort zónájába. Az anatómiai ismeretek segítik ezt a folyamatot.

A gyakorlóknak analizálniuk kell a pózokat, és folyamatosan javítaniuk kell a végrehajtásukat, míg a tudatosság az egész testben ki nem terjed. Amikor ez megtörténik, a továbbiakban alig érezzük a testünket. Ez paradoxonnak tűnik, de főleg akkor érezzük a testünket, amikor valami nincs rendjén. A negatív visszajelzés hiánya azt mutatja, hogy minden rendben. Amikor a test megfelelő összhangban van, a nyugalom és szilárdság, ugyanakkor ragyogó könnyedség állapotát éljük át. Az elme ragyogóvá és nyugodttá válik, és megszabadul az ambíciótól és az egoisztikus hajlamoktól. Ezt az állapotot kell keresnünk. Ez elősegíti a meditációt. Amikor ezt a minőséget elértük a pózban, akkor a póz alkalmas alapot szolgáltat a jóga magasabb ágai számára.

Nincs értelme arra várni, hogy hirtelen, csodálatos módon bekövetkezik ez az állapot, ha ugyanolyan hibásan hajtjuk végre a pózokat újra és újra. A hibás cselekvésből nem várhatunk helyes eredményt. A hibás pózok további hibás pózokat okoznak a jövőben.

Szükségtelen fájdalom

Bármilyen fájdalom, amit az ízületekben, szalagokban, inakban, vagy az izmok eredésénél és tapadásánál tapasztalunk, valószínűleg szükségtelen fájdalom. Ez a fajta fájdalom jelenti az ászanák közben tapasztalt fájdalmak java részét. Teljességgel elkerülhető, és majdnem mindig a helytelen technika okozza. Ez merész állításnak hangzik, de ezt a fajta fájdalmat könnyű felismerni, mert hamarosan megszűnik, ha megvizsgáljuk és kijavítjuk a póz összhangját. Ebből az okból mindig azt kell feltételeznünk, hogy a fájdalom, amit érzékelünk, miközben egy pózt végrehajtunk, a szükségtelen fájdalom kategóriájába tartozik. Mindezt a fájdalmat el lehet kerülni, ha a póz anatómiai vizsgálatának módszerét alkalmazzuk. Ha folytatjuk a szükségtelenül fájdalmas gyakorlást, akkor az eleve létező negatív tendenciákat (például az önkínzásra, perfekcionizmusra vagy egoizmusra irányuló hajlamot) erősíteni fogjuk, ahelyett, hogy gyengítenénk."

Nincsenek megjegyzések: